Izvješće DORH-a oko zločina u Vukovaru

U godinu dana pokrenuli tri istrage i podigli pet optužnica za ratne zločine

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
sijecanje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
vukovar
04.11.2021.
u 22:20
U Srbiji je postala pravomoćna presuda osuđenima za zločine počinjene u Lovasu
Pogledaj originalni članak

Studeni je mjesec kada se obilježavaju godišnjice pada Vukovara, Škabrnje i Nadina, što za sobom gotovo uvijek povlači i rasprave o (ne)procesiranim ratnim zločinima počinjenim na tim područjima.

S jedne strane dio javnosti smatra da po tom pitanju u zadnjih 30 godina nije napravljeno sve što se moglo da se ratni zločinci, tko god bili, dovedu pred lice pravde.

Komplicirane istrage

Nasuprot tome stoji DORH, koji godinama sustavno objašnjava kako su istrage ratnih zločina komplicirane iz mnogih razloga, počevši od toga da je velik broj optuženika nedostupan našem pravosuđu, da je suradnja s državama involviranim u te postupke, odnosno Srbijom i BiH slaba, ponekad i nikakva, da je od počinjenih zločina proteklo dosta vremena zbog čega je otežano dokazivanje zločina....

Istovremeno, DORH ističe da je procesuiranje ratnih zločina, a pogotovo onih počinjenih na širem području Vukovara, koji je, kako kažu, mjesto posebnog pijeteta, i dalje jedan od trajnih prioriteta DORH-a. Stoga su kao i svake godine u ovo vrijeme objavili što su sve po pitanju ratnih zločina radili u proteklih godinu dana. Ovaj put nisu pobrajali sve postupke koji su do sada vođeni zbog Vukovara, već su se koncentrirali na ono što se napravilo od zadnjeg izvješća u studenom 2020.

U DORH-ovu zadnjem izvješću, u kojem su podaci ažurirani do početka listopada 2021., navodi se da su za Vukovar, od listopada lani pokrenute tri istrage. Zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika te ubojstva u Erdutu i Dalju, u siječnju 2021. osumnjičen je G.V. koji je bio pripadnik srpskih paravojnih formacija i čuvar u zatvoru u Dalju. Istraga je u kolovozu 2021. pokrenuta i protiv M.D., koji se sumnjiči da je tijekom 1991. sudjelovao u nezakonitim uhićenjima, zatvaranjima i zlostavljanju nesrpskih civila u Negoslavcima i Petrovcima.

Osumnjičen je da je zlostavljao tri civila te silovao djevojku koja je tada imala 16 godina. Tužiteljstvo je u rujnu 2021. pokrenulo istragu i protiv D.V. koji se sumnjiči da je sudjelovao u ratnim zločinima počinjenim nad civilima u studenom i prosincu 1991. u Veleprometu.

Njega se sumnjiči da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, s više još uvijek nepoznatih osoba zlostavljao civila, kojeg su tukli rukama, nogama i metalnim šipkama, pri čemu su mu izbili zube i izobličili lice te slomili rebra od batina. Ostali još uvijek nepoznati počinitelji sumnjiče se i da su tog civila tukli kundacima pušaka, izboli ga bajunetama po nozi, a jedna od njih se sumnjiči i da ga je skalpirao te ga zarezao po uhu.

Osim spomenute tri novopokrenute istrage, DORH je priopćio da su podigli i pet optužnica od kojih se tri odnose na istrage pokrenute prije 10. studenog 2020. Radi se o istragama zločina na Veleprometu i Sajmištu, gdje je istraga pokrenuta 11. studenog 2019., a optužnica podignuta 5. srpnja 2021. Optuženi su M.Đ., S.K. i Z.D. dok je postupak protiv R.Ž. obustavljen jer je preminuo.

Optužnica za zločine na Veleprometu podignuta je i protiv D.H. koji je 16. ožujka 2020. uhićen u Londonu te je izručen Hrvatskoj. Optužnica protiv njega podignuta je 24. veljače 2021. te je u kolovozu 2021. nepravomoćno oslobođen optužbi na što se osječki ŽDO žalio. U listopadu 2020. pokrenuta je istraga, koja je u ožujku ove godine rezultirala optužnicom protiv V.L., D.J. i M.Đ. koji se terete za nehumana postupanja i zlostavljanje oko 200 osoba na Ovčari. Istrage protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u Tovarniku su obustavljene, bilo da su osumnjičenici bili nedostupni, bilo da su umrli, bilo da je ustanovljeno da nije riječ o ratnom zločinu, već o oružanoj pobuni.

Pribavili podatke

Podignute su i optužnice protiv Z.R, zbog ubojstva civila na Sajmištu te trojice koja su zlostavljala civile u Erdutu. No najvažnija presuda koja je lani donesena bez sumnje je ona kojom su zbog zločina u istočnoj Slavoniji u Haagu Frenki Simatović i Jovica Stanišić, osuđeni na po 12 godina zatvora. U tom je slučaju DORH pribavio podatke koji se odnose na Hrvatsku, pa bi to moglo rezultirati još nekim postupcima.

Njima se osim za zločine u istočnoj Slavoniji na teret stavljao i zločin u Škabrnji, a zbog zločina u Škabrnji lani je pokrenuta i istraga protiv Z.T., koji je Hrvatskoj nedostupan jer je državljanin Srbije i Australije. U Srbiji je lani donesena presuda za zločine u Lovasu gdje je više osoba proglašeno krivima te pravomoćno osuđeno na kazne od tri do šest godina zatvora.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kavranbird
22:29 04.11.2021.

Benava i društvo najviše štite srpske zločince koji žive među njima i očekuju da netko drugi u Zagrebu otkrije zločince i grobove.