EU I CEFTA

U EP podržan Piculin poziv BiH za očivanje trgovinske razmjene s RH

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
U EP podržan Piculin poziv BiH za očivanje trgovinske razmjene s RH
22.01.2014.
u 16:45
Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTE
Pogledaj originalni članak

Većinom glasova članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) podržali su amandman zastupnika Tonina Picule, u kojem se poziva Bosnu i Hercegovinu na prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u korist očuvanja tradicionalnog opsega dosadašnje trgovine između zemalja članica Europske unije i CEFTE.

Time se ovaj amandman, priopćava Piculin ured, našao u godišnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine o kojem je jučer glasovao vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, a čija se finalna potvrda očekuje na sljedećem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu 6. veljače.

Zatupnik Picula još u kolovozu prošle godine uputio je pitanje Europskoj komisiji kao službenom pregovaraču, vezano uz očuvanje tradicionalnog opsega trgovine sa zemljama članicama CEFTE nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. U svom odgovoru povjerenik za trgovinu De Gucht je naglasio kako je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-e.

Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTE. Tom su odredbom najviše pogođene domaća prehrambena i poljoprivredna industrija koje na to tržište izvoze 45 % svoje ukupne proizvodnje. Nakon što Srbija već pregovara s Europskom komisijom o prilagodbi tarifa, Europski parlament pozvao je jučer Bosnu i Hercegovinu da učini isto, što se poglavito odnosi na tarife poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

>>Picula i Stier zajedno lobiraju za jednak tretman naroda u BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RP
rade.pranjic
17:25 28.01.2014.

A, zasto nije pozvao medjunarodnu zajednicu da se zaustavi holocaust nad Hrvatima u BiH ?