Danas u Večernjem

U deset godina u EU je propao svaki četvrti farmer

Foto: VL
U deset godina u EU je propao svaki četvrti farmer
27.11.2015.
u 00:01
Dok je u EU, unatoč padu broja farmi i stagnaciji obradivih hektara, proizvodnja rasla, u nas je sve to vrijeme, i unatoč povećanju obradivih površina u sustavu, rastao uvoz hrane budući da vlastitom proizvodnjom pokrivamo tek 45% svojih potreba.
Pogledaj originalni članak

U 10 godina u Europskoj uniji poljoprivredom se prestao baviti svaki četvrti farmer, najnoviji su podaci Eurostata, vezani za strukturu europske poljoprivrede. U 2013. u EU je, naime, bilo 10,8 milijuna farmi, gotovo 3 milijuna ili 27% manje nego 2003., dok je broj obrađenih poljoprivrednih hektara ostao gotovo isti – 174,6 milijuna, 5 ha više po farmi.

Hrvatska, koja je u EU ušla u drugoj polovici 2013., te je godine imala 157,4 tisuće farmera, koji su obrađivali 1,57 mil. ha, 10 ha po farmi, dok podataka Eurostata za nas iz 2003. nema.

DZS međutim govori o 448.532 gospodarstva u 2003. i obrađenih 1,07 milijuna ha ili 2,6 ha po farmeru. No dok je u EU, unatoč padu broja farmi i stagnaciji obradivih hektara, proizvodnja rasla, u nas je sve to vrijeme, i unatoč povećanju obradivih površina u sustavu, rastao uvoz hrane budući da vlastitom proizvodnjom pokrivamo tek 45% svojih potreba.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> Konzultacije kod predsjednice: I dalje u pat-poziciji

>> Potvrđeno: 'Hobiti' s otoka Floresa zasebna su ljudska vrsta

>> Raspudić: Biden čija zemlja nije primila ni jednog Sirijca soli pamet

>> Stižu i Nijemci: I Merkel ulazi u rat protiv ISIL-a – Berlin šalje tornada

>> SAMO U VEČERNJEM: Odabrao Đelo Hadžiselimović – kolumna TV legende

>> DANAS EKRAN: Raskošni TV prilog na velikom formatu s najdetaljnijim televizijskim programom

Foto: VL

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar juricamesko
juricamesko
21:44 26.11.2015.

Hrvatska je 2013 imala 174,6 tisuća farmera. bilo bi dobro da nas novinar ili DSZ obavijeste koliko ih imamo na kraju 2015.ili je dovoljno da Hrvatska raste.u dubinu.

Avatar bok
bok
22:53 26.11.2015.

farmri su SAD, AUS, GB... U Hrvatskoj su poljoprivrednici.

TH
than
01:34 27.11.2015.

Nista cudno, jer kod nas politari misle da su Bogovi, koje trebaju farmeri izdrzavti. To sto nista politicari ne rade, osim sto uhljebljuju, a to nije bitno. Glavno da seljaci rade i skupljaju pare za parazite...