POZNATI FILOZOF

U 91. godini života preminuo Edo Pivčević

Foto: NSK
U 91. godini života preminuo Edo Pivčević
17.08.2021.
u 08:19
Jedini je Hrvat koji je uvršten u The Dictionary of Twentieth-Century British Philosophers
Pogledaj originalni članak

Tek što je navršio 90. godinu života 15. kolovoza preminuo je Edo Pivčević, poznati hrvatski i britanski filozof i sveučilišni profesor u Bristolu. 

ZABORAVLJENA AKCIJA

Prije 26 godina odvila se važna bitka koja je skršila posljednju mogućnost uspostave srpske paradržave u Hrvatskoj

Knjiga generala Rahima Ademija „Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, koja je u nakladi Večernjeg lista objavljena početkom kolovoza 2021. godine i koja je izazvala golemo zanimanje osobito među veteranima Domovinskog rata, ali i u široj javnosti, odsad je dostupna i na web-stranici Stilus knjige. Osim toga, knjiga se može naći i na kioscima te u svim većim knjižarama diljem Hrvatske.

Rođen je 11. kolovoza 1931. u Omišu gdje pohađao pučku školu. Klasičnu gimnaziju je nastavio u Širokom Brijegu i u Splitu. U Zagrebu je upisao studij filozofije na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirao 1954. godine, a 1956. godine nastavlja studij u Njemačkoj, u Erlangenu i Münsteru gdje je 1958.doktorirao.

Odlazi u Londonu i još jednom doktorira (1962). Najprije je radio na BBC, a od 1964. na Sveučilištu u Bristolu gdje je ostao do umirovljenja 1997. Utemeljio je filozofsko društvo Cogito (1986.) i međunarodni filozofski časopis istoga naziva i bio prvi predsjednik društva prvi urednik časopisa.

Također je pokrenuo (1974) British-Croatian Society (Britansko-hrvatsko društvo) i časopis British-Croatian Review (Britansko-hrvatska revija) kojemu je bio glavni urednik do 1980.  Kao sveučilišni profesor gostovao je na sveučilištima u Njemačkoj, SAD, Kini i Hrvatskoj. Jedini je Hrvat koji je uvršten u The Dictionary of Twentieth-Century British Philosophers. Napisao je i nekoliko drama te je pisao o putopiscima u Hrvatsku u srednjem i novom vijeku. 

Neka su njegova filozofska djela prevedena su na njemački, hrvatski, kineski i korejski. Objavio je i autobiografiju Slike iz pamćenja, a o njemu je objavljena knjiga intervjua pod naslovom Filozof i zavičaj. Razgovori s Edom Pivčevićem (2004) te knjiga pod naslovom Domovima, zavičaj, svijet; Zbornik radova povodom 90 godina života Ede Pivčevića (2021). 
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar prahrvat
prahrvat
14:34 17.08.2021.

Maja Šuput je poznata, on je samo filozof, ali ne i poznat.