recipročne mjere

Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupnje ruskog S-400

Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
Foto: Reuters/Pixsell
Donald Trump
14.06.2019.
u 11:07
Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozoroi Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.
Pogledaj originalni članak

Turska će "poduzeti recipročne mjere" ako SAD uvede sankcije zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

"Ako SAD poduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo mi ćemo također poduzeti recipročne mjere", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kada je bio upitan o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji.

Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupnje proturaketnog sustava S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca.

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozoroi Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

Turska je lira oslabila u odnosu na dolar nakon toga te je sada jedan dolar ekvivalent 5, 93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednja dva tijedna.

"Odlučni smo po pitanju S-400. Nećemo se povući neovisno o rezultatu", rekao je Cavusoglu i dodao kako je nemoguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a, a Washington kaže da bi ugrozio F-35 koje Turska također planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sustava S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

ST
Stipan
14:47 14.06.2019.

Turci će ih gađati paradajzom .

PU
paul-umpe
11:44 14.06.2019.

Haha sultan gubi zivce

XA
xaron
17:53 14.06.2019.

Turska več ima nekoliko F 35. Ako dobije S 400 moći će direktno testirati taj “ nevidljivi” avion. Od rezultata tog testiranja ovisi 1000 milojardi vrijedan program proizvodnje F 35, kao i dalji razvoj US ratne avijacije. Imaju Ameri dosta razloga da brinu u ovom slučaju.