pozicija vrhovnog suda

Trumpov čovjek mijenja Ameriku?

Foto: Reuters
Trumpov čovjek mijenja Ameriku?
17.09.2018.
u 23:49
Izbor sudaca u najviše sudačko tijelo izaziva goleme prijepore, a odbor Senata će o Kavanaughu glasati ovog četvrtka
Pogledaj originalni članak

Donald Trump tijekom predizborne kampanje u 2015. i 2016. godini svoj fokus stavio je na glasače koje je za izlazak na izbore motivirala ljutnja na političke elite. Otuda populizam. Usto, posebno je želio privući one birače koji su osjećali da su na udaru globalizacije i ilegalne imigracije. Otuda carine i nacionalizam.

One treće, klasične američke konzervativce nije posebno ni ciljao, znao je da, jednom kad dođu izbori, republikanci jednostavno neće glasati za Hillary Clinton. I upravo su ti birači, većina njih, ostali vjerni Trumpu, iako on s njima naizgled dijeli malo vrijednosti. Razlog: “Vrhovni sud”, govorili su oni. Otuda: Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh.

Američki predsjednici kandidiraju suce Vrhovnog suda koje zatim potvrđuje Senat. Konzervativni birači, naročito oni klasični, nisu željeli dopustiti da Clinton kandidira svoje suce, a već je jedno mjesto tada bilo ispražnjeno, već su željeli osigurati da to napravi konzervativan kandidat. Bilo koji. Primjerice, konzervativni novinar Hugha Hewita napisao je kolumnu “Vrhovni sud, glupane” u kojoj je rekao da bi svi konzervativci baš zbog toga trebali glasati za Trumpa, a ne za Clinton.

Kaotično saslušanje

Kako Vrhovni sud ima golemu moć u američkoj političkoj areni u donošenju presedana koji zatim oblikuju zakonski okvir zemlje, što se u više od dva stoljeća pokazalo bezbroj puta, ti su konzervativci željeli osigurati većinu u sudu. Sudaca je devet i američka javnost dijeli ih na liberalne i konzervativne, a biraju se doživotno pa ponekad određena konstelacija sudaca djeluje desetljećima. Objema je stranama važno da vode 5:4 na sudu. To je najbrži put za ideološko mijenjanje zemlje.

Zasad se čini da desnica može biti zadovoljna. U četvrtak bi odbor Senata trebao potvrditi da će Senat glasati o Brettu Kavanaughu za devetog suca tijela, ali se datum tog glasanja još ne zna. I to sve nakon što je prije tri mjeseca važan sudac Anthony Kennedy, jedan od centrističkih konzervativaca, najavio odlazak u mirovinu. Kavanaugh je konzervativac, suradnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koji će odgovarati Trumpovim biračima i protiv čijeg se izbora ljevica bori svim silama. Trump je jednog suca već kandidirao, a Senat ga je potvrdio, prošle godine kada je Neil Gorsuch zamijenio glasovitog Antonina Scaliju koji je preminuo 2016. godine.

A da se američka oporba nikako ne može pomiriti s vjerojatnim izborom Kavanaugha, svjedoči i kaotičan prvi dan njegova saslušanja u Senatu pretprošlog utorka. Prosvjedi i prekidanja opozicijskih senatora, upereni prije svega protiv Trumpa kao u ovom slučaju njegovu izbočenu inkarnaciju, unijeli su kaos. Umjesto rešetanja kandidata, dan se pretvorio u “vladavinu rulje”, kako je to nazvao jedan republikanski senator.

– Ovo je travestija – vikala je jedna prosvjednica na početku saslušanja Kavanaugha u Senatu pretprošlog utorka. Druga se nadovezala: “Naša je demokracija slomljena”. Demokratski su senatori prekidali proceduru, a policija je hapsila jednog po jednog prosvjednika koji su vrištali i nosili transparente uglavnom usmjerene protiv samog predsjednika Trumpa.

Čak 277 onih koji su prosvjedovali do kraja četvrtog dana koliko traju saslušanja, uhapšeni su. Američki predsjednik još je jednom mogao poentirati.

“Možete li vjerovati kakva srdžba i zloba su na drugoj strani? – rekao je na jednom skupu. “Reći će bilo što i samo žele nanijeti bol i sramotu jednom od najčuvenijih pravnika koji su se ikada pojavili u Kongresu”, napisao je na Twitteru.

O tomu koliko je pozicija Vrhovnog suda važna u američkom sustavu, svjedoči i činjenica da su protiv Kavanaugha većinom prosvjedovale žene. Zagovornice prava na pobačaj boje se republikanske većine jer smatraju da će one ograničiti pravo na pobačaj koje je Amerikankama dao Vrhovni sud još 1973. u presudi “Roe protiv Wadea”.

Osim toga, dio se američke liberalne javnosti uplašio neće li se ograničiti neka prava LGBT zajednice. Za njihovo je uspostavljanje najvažniji bio čovjek kojeg će Kavanaugh vjerojatno zamijeniti – Anthony Kennedy, umjereni konzervativac kojeg je u Vrhovni sud postavio Ronald Reagan.

Dobar za slobode

Trenutačno je najkontroverznije pitanje Bretta Kavanaugha njegov rad za Busha mlađeg. Bio je tajnik njegova osoblja od 2003. do 2006. te savjetnik tog američkog predsjednika. Demokratski su senatori tražili da im se na prvi dan saslušanja Kavanaugha dostavi dokumentacija iz tog razdoblja.

Demokratski su senatori bili najsnažniji kada su ga pitali sadržajna pitanja, poput onih o istrazi Roberta Mullera o eventualnom ruskom utjecaju na predsjedničke izbore 2016., na što je Kavanaugh počeo zamuckivati. – Mislim da nam ne želite reći što znate – rekla mu je Kemala Harris koja je najviše inzistirala na ovom pitanju i možda najavila problem koji će se pojaviti tijekom njegova vjerojatnog mandata.

Krajem proteklog tjedna pojavile su se anonimne optužbe da je Kavanaugh kao mladić počinio seksualni delikt, što dosad nije potvrđeno. On je optužbe odbio s gnušanjem, a konzervativci su rekli da je čudno što se govori o tomu tjedan dana prije glasanja o njemu u odboru.

S druge strane, oni koji brane Kavanaugha kažu da se ne radi o pretjerano konzervativnom sucu, posebno naglašavajući da nije dovoljno za zabranu pobačaja. Američka obiteljska asocijacija (AFA) pozvala je konzervativce da prosvjeduju protiv njega.

Najznamenitiji pak je libertarijanski novinar u SAD-u John Stossel, aktivist za unapređenje ekonomskih i građanskih sloboda, koji je snimio prilog o Kavanaughu. On ne smatra da bi ovaj sudac mogao mijenjati zakone o pobačaju ili LGBT pravima te mu predbacuje što zauzima stranu države kada ona prikuplja podatke o građanima, što kritičari nazivaju špijunažom.

Na svim ostalim područjima Kavanaugh bi mogao unaprijediti slobode. Jedan je od najboljih sudaca u zemlji u protivljenju vladinoj regulaciji pojedinaca i poduzeća, sukus je onoga što je rekao Stosselu Ilya Shapiro iz libertarijanskog Cato instituta. Kako su se neki azijski studenti žalili Vrhovnom sudu zbog prakse pozitivne diskriminacije Afroamerikanaca (tzv. “affirmative actiona”), i ona bi mogla postati upitna sada kada se težište suda pomiče udesno.

O imenovanju Kavanaugha glasat će se već u četvrtak, a kako republikanci imaju većinu u odboru, američki mediji gotovo su jednoglasno zaključili da se iznenađenje vjerojatno neće dogoditi, kao i da će ga senat na kraju gotovo sigurno potvrditi. Trump je odnio još jednu pobjedu, onu najvažniju za klasičnije konzervativce koji mu ne vjeruju još uvijek do kraja, a ljevica se baš zbog toga osjeća da Trump ideološki mijenja njihovu zemlju.

>> Pogledajte video: Krasnec o Donaldu Trumpu - Ovo je skandal na razini afere Watergate

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MA
Marsijanac
05:17 18.09.2018.

DEMONkrati, i liberali svih duginh boja posizili. Go Trump,go!

AA
AAAAAA
06:40 18.09.2018.

soroševci na aparatima i to žestokim! Hahahahahahahahaha - naprijed Trump, živjela pamet, zdravlje i demokracija! Blizu je kraj sorošu i vašim bolesnim paradama!

ZI
zimerman
07:15 18.09.2018.

Tih 277 koji su protestitlrali nisu uhapšeni nego su izbačeni/odstranjeni .Evo šta se u stvari dogodilo i još uvijek se dogadja za vrijeme procesa saslušanja ljevicarsko komunisticki protestanti su konstantno prekidali govor svakom republikancu. Ne svi odjednom zajedno nego sve smišljeno i organizirano čim bi neko od republikanaca počeo da priča jedan od protestanata bi ustao i počeo da viče i ometa demokratski proces saslusanja. Do sada ih se sabralo 277 sorosevi h plaćenika. Niko od njih nije uhapšen jer po američkom zakonu imaju pravo na protest .