Svijet strahuje

Trump i Macron prijete Rusiji, Siriji i Iranu zbog ‘bojnog’ otrova

Trump i Macron prijete Rusiji, Siriji i Iranu zbog ‘bojnog’ otrova
10.04.2018.
u 08:50
Sirijski režim optužen za napad kemijskim oružjem dok su ulazili u Gutu – isto je bilo i kada su lani protjerivali džihadiste iz Alepa.
Pogledaj originalni članak

Svijet strahuje od mogućeg frontalnog sukoba između, s jedne strane, Rusije, Irana i Sirije te, s druge strane, SAD-a, Francuske i Velike Britanije u slučaju da one pokrenu vojnu intervenciju protiv režima Bashara Al-Assada zbog navodnog napada bojnim otrovom protiv civila u gradu Duma. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, bio je jasan kazavši da Rusija ima obveze prema Damasku i da je ruska vojska već reagirala na najavu Trumpa o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji.

Kao i Trump, i francuski predsjednik Emanuel Macron zagovara vojnu akciju protiv Sirije jer ne može prihvatiti poraz koji su u Siriji pretrpjeli od strane Rusije nakon oslobađanja Istočne Gute.

Gotovo je nevjerojatno kako svjetske sile na temelju izvješća raznoraznih organizacija i Bijelih kaciga, bez ikakve istrage i dokaza, najavljuju vojnu operaciju protiv druge zemlje?

Te humanitarne udruge i Bijele kacige i lani su lažirali izvješća iz grada Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib, na temelju kojeg je Donald Trump prije točno godinu dana naredio ispaljivanje 59 krstarećih projektila Tomahawk na zrakoplovnu bazu sirijske vojske Al-Shayrat u pokrajini Homs, iz koje je navodno i tada bio pokrenut kemijski napad.

Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija

– Scenarij im je jako loš. Aktivisti Bijelih kaciga pomažu ljudima koji su pogođeni kemijskim otrovom bez ikakve zaštite? Ni maske ni rukavice? Isto tako bez ikakve zaštite su i snimatelji koji su te slike odaslali u svijet – kazao je Lavrov.

Kruže i fotografije ljudi koji mrtvi leže na ulici, a zatim slikaju selfije s Bijelim kacigama.

– Naša vojska, koja se nalazi u Siriji, na terenu, upozoravala je više puta, isto kao i sirijska vlada, da se sprema ozbiljna provokacija kojoj je cilj da Damask opet bude optužen za upotrebu kemijskog oružja protiv civila – rekao je Lavrov ističući kako su ruski vojni stručnjaci već bili na licu mjesta i da tamo nisu pronašli tragove klora ni drugih otrovnih supstancija.

Istodobno, ruska vojska i sirijske vlasti optužile su Izrael da su odgovorne za jučerašnji napad na vojnu bazu T-4 u Siriji, koji je izveden s dva bombardera F-15, u kojem je poginulo 14 ljudi.

Da je scenarij vojne intervencije u Siriji već davno napravljen te ga se pokušava opravdati korištenjem kemijskog otrova, dokazuju i činjenice da nema nikakve vojne ni političke logike da u ovom trenutku, kada su oslobodili Istočnu Gutu i porazili džihadističku skupinu Jaish Al-Islam, koju direktno financira Saudijska Arabija, Bashar Al-Assad naredi kemijski napad. Analitičari su uvjereni kako sve ovo nije slučajnost jer se dogodilo nakon završetka dvotjednog posjeta saudijskog princa bin Salmana SAD-u prilikom kojeg je ugovoren posao u vrijednosti od 400 milijardi dolara, a reakcija Macrona je došla na dan kada je princ Salman stigao u Pariz.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

DU
Deleted user
09:13 10.04.2018.

Kad Francuzi ,Britanci i Ameri nekoga žele napasti snime filmić dostojan objave balavca na youtubeu o nekakvom trovanju ,a oni su spasitelji. Kome oni žele dobro ,zna cijeli normalni svijet ,zato sam za Ruse u ovom slučaju. Puna mi je kapa pljačkaša sa zapada.

GV
golub Vaso
09:04 10.04.2018.

teško je u Hrvatskim MSM naći ovako objektivan članak, hvala

Avatar Oneill
Oneill
09:22 10.04.2018.

Zapad diźe veliku prašinu izgleda žele opet rat kao što je i Hitler krivijo uvjek druge pa si dao pravo da ih napadne a sada opet iste slike i priče.Nisam Rus da bih ih volio ali uvjek ista priča ali neće biti dobro.