STRAH OD TRAGEDIJE

Tribine u Spaladium Areni spašavali od urušavanja!

22.01.2009.
u 08:09
Pogledaj originalni članak

U splitskoj Spaladium Areni izbjegnuta je tragedija tijekom susreta Hrvatske i Španjolske te se brzom reakcijom spriječilo urušavanje sjeverne montažne tribine na kojoj su bili zadarski navijači. Na montažnoj tribini bilo je dvostruko više gledatelja te se ona ulegnula i umalo urušila.

Projektant Pejković: Kad tako skaču navijači može se svašta dogoditi, zato smo reagirali preventivno

Kauboji uvjerljivo prema drugom krugu

Skinuli srbijansku zastavu ispred Spaladium Arene i brisali noge

Sve o Svjetskom rukometnom prvenstvu

Nesreća je izbjegnuta brzom reakcijom organizatora koji su ispraznili dio tribine i pojačali ih potpornim stupovima, pritom se služeći viljuškarom, drvenom klupom i potpornjacima, dok je spušten i crni zastor.

Izvjestitelji VL grupe u Splitu prvi su bili na mjestu srećom izbjegnute tragedije, no pristup nam je vrlo brzo bio uskraćen.

Čim su nas ugledali iz organizacijskog odbora, poslali su zaštitare da se udaljimo s mjesta na kojem se nekoliko minuta prije događala prava drama.
- Izlazite van, nemate što raditi van - urlao je bijesni zaštitar i branio fotografiranje tribine.

Djelatnici osiguranja bili su iznimno neugodni, a malo je nedostajalo da na našim novinarima primjene silu.
- Ništa se nije urušilo, radi se o teleskopskim tribinama, na kojima je na prostoru za dvadeset gledatelja, bilo njih četrdeset. Napravili smo potporu zbog preventive, kako bi izbjegli tragediju - objašnjavao je Dražen Peković, glavni projektant splitske dvorane.

Hodajući po tribini osjetili smo kako se njiše, osjećalo se pod nogama da nije stabilna.

Na spornom dijelu tribine bili su i kći te sin predsjednika Uprave Hajduka Mate Peroša.
- Na tom dijelu tribine bili su pripadnici Tornada. Dosta gledatelja je skakalo i lupalo, a kako su mi djeca prepričali, iz predosrtožnosti je taj dio tribine ispražnjen - rekao nam je Mate Peroš.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr