POLITIČKO NAMUDRIVANJE

Tri međimurska grada protiv jedne zone za e-propusnice, načelnici za

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Tri međimurska grada protiv jedne zone za e-propusnice, načelnici za
09.04.2020.
u 13:23
Gradonačelnici napominju da je trenutna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji povoljna s malim brojem oboljelih
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnici Čakovca, Murskog Središća i Preloga te Stožeri civilne zaštite tih gradova ne pristaju na to da se cijela Međimurska županija proglasi jednom zonom za izdavanje e-propusnica, kako je to predložio županijski Stožer. Općinski načelnici su na taj prijedlog županijskog stožera koji podržava i nezavisni župan Matija Posavec pristali, no ne i čelnici sva tri grada.

- U potpunosti razumijemo negodovanje dijela stanovnika Međimurske županije, koji zbog činjenice da su sustavom ograničenja kretanja pomoću propusnica morali promijeniti ustaljene životne navike. Razumijemo i želje građana da neometano i u vremenu kad oni žele odlaze u svoje vinograde, voćnjake i na oranice obavljati proljetne poljoprivredne radove. No, ponavljamo mjere ograničenja kretanja uvedene su ne kako bi se nekome otežao život, već kako bi se spriječilo, odnosno usporilo širenje virusa. Zdravlje i životi građana na prvom su mjestu, trenutno su ispred slobode neograničenog kretanja, a to nije samo naš stav, već i stav nacionalnih autoriteta na području epidemiologije - obrazložili su gradonačelnici Stjepan Kovač (SDP), Ljubomir Kolarek (HDZ) i Dražen Srpak (HNS).

VIDEO: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Napominju da je trenutna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji povoljna s malim brojem oboljelih, i smatraju da je to rezultat i mjere ograničenja kretanja.

- Sadašnji sustav smatramo dobrim, i to zbog pokazatelja na terenu te činjenice da je propusnice zatražilo više desetaka osoba koje su pod mjerama samoizolacije. Naravno, propusnice im nisu izdane. Upravo su neodgovorni pojedinici jedan od razloga zbog kojih se ne slažemo sa nekontroliranim kretanjem po županiji. Uskrsni blagdani su pred nama, smatramo da bi ukidanje ograničenja kretanja, neki shvatili kao poruku da je sve završilo i da smo sigurni te da mogu nesmetano odlaziti u blagdanske kupovine ili u posjetu rođacima i prijateljima. Očekuje se i dolazak većeg broja naših građana koji rade u inozemstvo, mnogi od njih u zemljama gdje je epidemiološka situacije vezan uz COVID 19 gora nego kod nas. Oni koji neće poštovati mjere samoizolacije, rizik su za sve nas - ističu.

Smatraju, kažu, neprimjerenim korištenje ove situacije za politički probitak.

- Odgovornost dužnosničkih funkcija podrazumijeva i donošenje poteza koji nisu popularni. Svi moramo voditi računa o našim građanima, a njihovo zdravlje i životi su na prvom mjestu. Razočarani smo što o ovakvim prijedlozima moramo saznavati iz medija, bez da nas se prije konzultira ili barem informira. U kriznim vremenima poput današnjeg, samo međusobnom suradnjom možemo donekle kontrolirati situaciju i posljedice svesti na najmanju moguću mjeru - zaključuju. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
stefj
13:51 09.04.2020.

Mislim da je sasvim jasno zašto dotični žele da propusnice ostanu. I mogu ih u potpunosti razumjeti.