pad kabine žičare

Tragedija u Italiji: Poginula peteročlana obitelj, mladi zaručnici, dječak od dvije godine...

Foto: Reuters/PIXSELL
Žičara u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Žičara u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Žičara u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Žičara u Italiji
Foto: Facebook/Reuters/Pixsell
Tragedija u Italiji
Foto: Facebook/Reuters/Pixsell
italija
Autori Vecernji.hr, Hina
24.05.2021.
u 09:47
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji, te jedna par koji živi u Izraelu
Pogledaj originalni članak

U padu kabine žičare u talijanskom gradu Stresi poginulo je 14 osoba. Osobe su poginule odmah od udarca, a dvoje djece, od pet i devet godina, prebačeno je u bolnicu u Torino s teškim ozljedama. No, jedan je dječak kasnije preminuo u bolnici nakon što je zaprimljen u jako teškom stanju. Drugi dječak, brat preminulog nalazi se u bolnici s teškim ozljedama glave, trupa i nogu.

Na mjesto nesreće odmah su stigle ekipe pomoći speleologa, alpinista, vatrogasaca i karabinjera. U kabini žičare Stresa-Mottarone bilo je najmanje 15 osoba. Kabina inače može primiti 40 osoba. Unutar pale kabine bilo je pet osoba, a ostale su izbačene od udarca. Do nesreće je došlo oko 13 sati u nedjelju zbog popuštanja nosivog kabela na najvišoj točki rute, no ne zna se točan uzrok popuštanja. Žičara kreće s jezera Maggiore i dolazi na visinu od 1491 metra. Vožnja traje 20-ak minuta.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji, te jedna par koji živi u Izraelu.Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboku sućut.

Talijanski mediji objavili su imena žrtava: Amit Biran (30),Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i baka i djed dvogodišnjaka. Poginula su i dva mlada para. 

Serena Cosntino (27) iz Diamantea koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Verbaniju na studij poginula je sa svojim dečkom, Mohammadrezom Shahaisavandijem (22), javljaju talijanski mediji. Silvia Malnati (27) i Alessandro Merlo (29) bili su zaručeni i planirali su vjenčanje. Zajedno su bili deset godina. 

Na svoj 40. rođendan Roberta Pistolato otišla je sa suprugom Angelom Vitom Gasparrom na jezero. Posljednji put javila se obitelji prije ukrcavanja na žičaru. Poslala im je poruku: "Penjemo se prema kabini". Poginuli su i Vittorio Zorloni i Elisabetta Persanini te njihov petogodišnji sin. 

Državno odvjetništvo Milana je otvorilo istragu o "nehotičnim ubojstvima i ranjavanjima iz nehaja". Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova održavanja. Obala predalpskog jezera Maggiore, između Švicarske i Italije, omiljeno je odredište stranih i talijanskih posjetitelja.  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je u poruci na talijanskom izrazio obiteljima i prijateljima koji su u toj tragičnoj nesreći izgubili dragu osobu izrazio najdublje žaljenje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Čudomix
Čudomix
10:28 24.05.2021.

Prije par godina nadvožnjak, sada žičara... javašluk.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
10:18 24.05.2021.

Bandiceva zicaro, spavas li mirno?

LI
liliZG
10:14 24.05.2021.

da se zamisliš, baš me zanima kad će naša žičara krenuti sa poslom i kako će to izgledati