intervju: Ivan Paladina

'To će biti luksuz kakav u Hrvatskoj još nije viđen'

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
Kupari
Foto: Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
13.10.2015., Zagreb - Ivan Paladina, clan Uprave Instituta IGH, predstavnik ruske grupe koja zeli kupiti i investirati u turisticki resort Kupari. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
14.10.2015.
u 18:37
– Gospodin Gljadelkin zaljubljen je u našu zemlju i ima pozitivna poslovna iskustva. Ne bih rekao da dijeli negativnu percepciju o poslovnoj klimi kod nas – kaže predstavnik Avenue grupe u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Konačna odluka očekuje se u idućih desetak dana, a ako jedini ponuđač za Kupare, Avenue grupa iz Beča, dobije taj projekt, najisturenija osoba u tom će poslu biti Ivan Paladina.

Mladoliki menadžer, danas predsjednik uprave IGH i predsjednik Nadzornog odbora Hidroelektre niskogradnje, s većinskim vlasnikom Avenue grupe Rusom Sergejom Gljadelkinom blisko surađuje već šest-sedam godina. Gradnju turističkog resorta de luxe kategorije na mjestu nekadašnjeg elitnog vojnog odmarališta smatra osobnim izazovom. No, kaže, IGH ostaje najizazovniji dio posla. Mladi stručnjak respektabilne karijere dijete je hrvatskog školskog sustava, završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, no u svojoj poslovnoj torbi ovaj tata desetomjesečne bebe i danas nosi indeks. Svaki se dan, kaže, nada da će stići skoknuti na konzultacije za preostala dva ispita na magisteriju... Titula magistra mogla bi, međutim, još malo pričekati, stvar se s Kuparima zahuktava, a u Avenue grupi bi, otkriva naš sugovornik, voljeli da realizacija što prije krene.

– Priložili smo svu potrebnu dokumentaciju i jamstva, smatramo da je sve potpuno usklađeno s natječajnim uvjetima i očekujemo pozitivan odgovor. Nebitno je hoće li to biti od ove ili neke buduće vlade.

:: Kako komentirate da se nitko osim Avenue grupe, pa ni potencijalno najveći konkurent – Todorićeva Karisma, nije natjecao?

Nemam komentara što se tiče Karisme ili bilo kog drugog konkretnog imena. Mogu jedino zaključiti da smo mi u ovom trenutku u odnosu na sve koji su iskazivali načelni interes za Kupare vjerojatno bili nešto odlučniji, s boljom vizijom i većom vjerom u lokaciju i ono što Kupari sutra mogu biti. No treba znati i da smo se još prije dvije godine počeli vrlo ozbiljno pripremati. Lani u ljeto oformili smo i projektni tim, a na izradi master plana uz domaće stručnjake angažirali i jednu od tri najpoznatije arhitektonske kuće u svijetu. Kuparima se već neko vrijeme bavi dvadesetak ljudi, a samo smo, recimo, na pripremu master i poslovnog plana potrošili više od dva milijuna kuna.

Manje od sto milijuna

:: Neki od potencijalnih investitora u Kupare, kako se neslužbeno doznaje, kažu da su natječajni uvjeti bili (pre)strogi. Jesu li tražena jamstva uistinu bila neuobičajeno visoka?

Možda, s obzirom na to da je bila riječ samo o sudjelovanju na natječaju... Ta su jamstva, inače, iznosila šest posto investicije, dakle za nas nepunih šest milijuna eura budući da smo ponudili projekt vrijednosti malo manje od sto milijuna eura. To možda jest razlog koji je obeshrabrio neke potencijalne konkurente, no nama jamstva nisu bila problem i ne mogu reći da mi je žao što je ispalo da smo mi jedini ponuđači.

:: Bogati vlasnici Avenue grupe prilično su nepoznati unatoč tome što Sergej Gljadelkin čak i živi u Zagrebu, a u dio javnosti sumnjičav je prema ruskom kapitalu... Jeste li svjesni toga?

Možda u javnosti općenito, ali u poslovnim krugovima u kojima se krećem takvih pitanja nema. Avenue grupa u Hrvatskoj samo je u dokapitalizaciju IGH uložila oko 60 milijuna kuna, u procesu je preuzimanja Hidroelektre, a osim Kupara, u vidu ima još nekoliko turističkih projekta u Hrvatskoj. Takve poslovne pothvate, vjerujte, rade samo ozbiljne tvrtke.

Poslovni i spa gosti

:: Što konkretno zanima Avenue grupu u turizmu osim Kupara?

Ne mogu sada baš sve otkriti, ali zainteresirani smo, recimo, za dubrovačke Hotele Maestral.

:: U Kupare dovodite Marriott, odnosno brend Ritz Carlton. Pucate na najviše iako projekt dopušta samo četiri zvjezdice?

Zato što u Kuparima želimo vrhunsku hotelsku kvalitetu, kakva u hrvatskim razmjerima još nije viđena. Bude li Vladin odgovor pozitivan, sagradit ćemo dva potpuno nova vrhunska hotela, a postojeći hotel Grand, koji je pod zaštitom i ne smije se rušiti, bio bi depandansa. Jedan hotel planiramo kao stvarno nenadmašan luksuz, pet plus zvjezdica, kako se kaže, a drugi bi imao "normalnih" pet zvjezdica i bio profiliran kao poslovni i spa. U planu je i gradnja jedne ultraluksuzne vile, malog privezišta, a smještajnih bi jedinica bilo četiristotinjak. U Kuparima se može raditi i više hotela, ali želimo ekskluzivnost, ne masovnost, a dvije tisuće gostiju u jednom resortu više nije luksuz.

:: S Marriottom su vaše šanse prilično skočile?

Nadamo se. To je najveća svjetska hotelska grupacija, sa 4135 hotela što u vlasništvu, što u upravljanju. Radi se o 700.000 hotelskih soba diljem svijeta i prodajnom kanalu koji dosad nije doveo ni jednog gosta u Hrvatsku. Ritz Carlton je pak brend koji je dodana vrijednost ne samo za Kupare i Dubrovnik nego za naš turizam u cjelini.

:: Kada bi prvi gosti mogli stići u resort Kupari Ritz Carlton?

Naš je poslovni plan u sezoni 2020.

:: Često se čuje da je klima za investitore u Hrvatskoj loša, no većinski vlasnik Avenue grupe Sergej Gljadelkin ne misli tako.

On je zaljubljen u našu zemlju i ima emotivan odnos prema Hrvatskoj, ali zasad ima i pozitivna poslovna iskustva. Mislim da ne dijeli tu negativnu percepciju o poslovnoj klimi kod nas.

:: Poput mnogih bogataša, Gljadelkin je dosta samozatajan. Kako živi i što ga je to u Hrvatskoj osvojilo toliko da se doselio?

Obožava hrvatsku obalu, klima mu jako odgovara, a voli i naš mentalitet. Ljubitelj je i hrvatske hrane te veliki gurman. Malo ljudi znam koji poput njega poznaju svaki restoran i konobu u Zagrebu ili na moru, s najboljom janjetinom ili ribom.

>>Kupare želi ruska Avenue grupa, dovela bi i Marriott

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

Avatar superhik74
superhik74
19:54 14.10.2015.

Niti ce kada bude gotov biti vidjen, jer Hrvati kopaju po kontejnerima od smeca tako da mogu samo sanjati o tom hotelu u koji ce dolaziti samo bogati stranci. Mozda ce im par nasih mjenjati posteljinu i cistiti zahode.

LI
lipnjak
23:24 14.10.2015.

Hrvatski narod ima sve predispozicije da u dogledno vrijeme bude najsiromasniji narod uz bolnu cinjenicu da zivi u jednoj od njbogatijih zemalja.

DU
Deleted user
20:09 14.10.2015.

A oce li netko provjeriti porijeklo novca doticnih ulagaca.........il ce se oprati velika lova ha