Kolumna

Tko se bojao za kampanje otkriti proustašku prošlost Ruže Tomašić?

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Tko se bojao za kampanje otkriti proustašku prošlost Ruže Tomašić?
04.06.2019.
u 08:20
Izjava Ruže Tomašić o “običnim ustašama” je štetna, ali ona je isprovocirana od onih kojima nije skandalozno što je Hrvatska oprostila “običnim četnicima”
Pogledaj originalni članak

Tjednik “Novosti” objavio je da je Ruža Tomašić odjevena u ustašku uniformu 1978. recitirala stihove u slavu NDH-ova poglavnika Ante Pavelića, te njezin “skandalozni” odgovor: “Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?”. Još je dodala “ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo” te kako treba osuditi sve koji su činili zločine.

Za Pavelića je rekla da “nije morao pristati na rasne zakone” i “imati logore”. Za svoje stavove od prije 40-ak godina kaže kako “imate jedno mišljenje kad učite samo jednu stranu, a drugo kad upoznate i drugu”. Novosti zaključuju kako Tomašić “ustaško djelovanje revizionistički odvaja od zločina koji su počinjeni u NDH”. Po analogiji bi onda mogli zaključiti kako i Milorad Pupovac Vučićevo četničko djelovanje revizionistički odvaja od zločina četnika i JNA u Hrvatskoj.

Zločini u NDH poduprti rasnim zakonima tako su gnjusni da je svaki oblik koketiranja ili inzistiranja na razlikovnim suptilnostima teorije i prakse ustaštva i pravno-političke korektnosti, u okolnostima današnjeg bipolariziranja društva na principu “ustaša i partizana” - vrlo štetan. Što vrijedi i za izjave Ruže Tomašić. Dobar je primjer podrška koju je KPJ 1932. obznanila u listu Proleter u povodu napada na srpske žandare u Lici: “Dužnost je svih komunističkih organizacija i svakog komuniste da taj pokret potpomognu, organiziraju i predvode”. Zar bi to trebalo opravdati ono što su ustaše činile od 1941.!? Iako Tomašić skandaliziraju oni kojima nije skandalozno to što je RH oprostila “običnim četnicima”. Također, ona je isprovocirana, s obzirom na tajming objave, “otkrićem” nekoga tko joj zapravo ne može oprostiti izborni uspjeh, a tko se bojao to objaviti za kampanje. Debeli sloj prašine s nekog proustaškog časopisa s poezijom 20-godišnje Ruže Budimir, mogao je skinuti i neki ljubomorni desničar. O štetnosti te objave govori i reakcija Pupovca, koji je odmah zaključio (inače, pušta misli da se točaju) kako je Tomašić u EP izabrana zbog svog “pokloništva ustaškoj ideologiji i ustaškom pokretu”. Na što je ona uzvratila: “Ako ja preferiram ustaški pokret, on preferira četnički”, te dodala “ako netko ima problema i lošu prošlost, to je Pupovac”.

Novosti pak zaključuju kako “navedene činjenice pokazuju, pored ostalog, i da su istureni hrvatski ‘suverenisti’ i moderni desničari doslovno formirani u NDH”. Ako bi tu logiku mutatis mutandis primijenili na svu politiku, došli bi do zaključka kako Hrvatskom vladaju samo ustaše, četnici, komunisti, udbaši i jugonostalgičari.

Ako su antifašisti, kao i izborna većina, mogli oprostiti Stjepanu Mesiću ustaški pjev u vrijeme političke i životne zrelosti, zašto se Ruži Tomašić ili Zlatku Hasanbegoviću (koji poriče nošenje ustaške kape) ne može oprostiti proustaški kontekst u nezreloj, buntovnoj dobi!? Upravo bi Pupovac, jer je nerijetko i sam žrtva svojih opredijeljena iz prošlosti, trebao prvi prokazati nekorektnost takva zaključivanja umjesto što ih svojom reakcijom još i potiče. Ovako samo nudi argumente da je skandalozno što se nije odrekao četništva Aleksandra Vučića ili što se on, ali ni Tuđman i moderna Hrvatska nisu nikad odrekli, već su čak i prikrili “običnog četnika” Vojislava Stanimirovića imajući u vidu njegovu ulogu gradonačelnika u okupiranom Vukovaru i orden koji je dobio od ratnog zločinca Radovana Karadžića. Tolika netolerancija od tjednika srpske manjine i Pupovca neshvatljivi su s obzirom na to da žive u državi koja je donijela Zakon o oprostu za desetke tisuća pripadnika pobunjeničke vojske, “običnih četnika” kojima je još uoči Oluje 1995. u Glini govore držao aktualni srbijanski predsjednik.

Čak i najveći kriminalci nakon proteka nekog vremena imaju pravo na potpunu rehabilitaciju. Komunisti, ne samo da su rehabilitirani, već su još i nagrađeni materijalno i dobrim društvenim pozicijama. Na koncu, zašto i Velimir Bujanec, unatoč osudi za dilanje kokaina, ne bi bio ravnopravan ako je to i za njega prošlost koju želi zaboraviti, i zašto ga u tomu ne bi podržala i ljuta protivnica dilera. Silovanjem ustašizacije i kriminalizacije političke scene postiže se kontraefekt i daje legitimitet onome protiv čega se navodno bori.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

PR
prigorka
08:41 04.06.2019.

ne smetaju ih cetnici u Hrvatskom saboru i cijeloj Hrvatskoj

DA
danijelrukavina4
08:51 04.06.2019.

To što je netko "desno" ili "lijevo" meni ništa ne znači. Meni je važno ako je čovjek pošten. A "desničarka" Ruža je poštena. I što to znači danas "desno" ili "lijevo". Ruža je tzv. "desna", a među prvima je "zarežala" u europskom parlamentu na talijanskog diplomata Tajanija, kada je ovaj počeo sa " filofašističkim" govorom u Basovitzi . A to se onda od nje, kao "desne", nije trebalo očekivati. A Ruža je tada bila glasna i direktna. I ja bih na njezinom mjestu napravio isto. Ruža kao "desna" je postupila po onoj " tuđe nećemo - svoje ne damo".

DU
Deleted user
08:57 04.06.2019.

I "štetnost" Ružine izjave o "običnim ustašama" je diskutabilna. Njemačka, koja je vrlo rigorozno provela denacifikaciju (pod budnom paskom savezničkih okupacijskih snaga), zabranila je nacističku stranku i procesuirala ratne zločince. Pripadnike Waffen SS-a ("obične" esesovce koji su služili u borbenim postrojbama SS-a), a nisu počinili ratne zločine, nitko nije dirao. Dapače, ratne mirovine su im isplaćivane do smrti. Ali, naši profesionalni "tragači za ustašama" te suptilne razlike između zločinaca i vojnika koji su se borili za svoju državu (kakva god ona bila), nisu u stanju pojmiti. Oni bi sve to satrali, neselektivno i do 3. koljena.