Kolumna

Tko je i s kojim ciljem promijenio natpis na Bleiburgu: Nisu krivi Austrijanci...

Tko je i s kojim ciljem promijenio natpis na Bleiburgu: Nisu krivi Austrijanci...
12.05.2022.
u 23:30
Počasni bleiburški vod, koji je vlasnik zemljišta na kojemu je podignut spomenik, uklonio je natpis na hrvatskom jeziku, ali ne i grb. To su onda ovih dana učinile austrijske vlasti. Što se zapravo ondje dogodilo?

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
BIVŠI MOSTOVCI O RASKOLU U MOSTU

'Raspudići su otišli iz karijernih razloga, istih onih zbog kojih su i došli u Most'

Marko Vučetić se pita zašto Mariji Selak Raspudić Marin Miletić nije smetao i na listi za Sabor ako joj je sad smetao na listi za EU parlament, Vlaho Orepić drži da je Most u konfliktu s vlastitom idejom i svima oko sebe, Ivana Ninčević-Lesandrić da se stranka više bavi pobačajem nego gospodarstvom, a Ivica Relković da Most ima problem hrabrosti zadnjeg koraka, odnosno hrabrosti ulaska u mogućnost izvršne vlasti i s nekim s kim nije bitno blizak

TRI ZAPADNA ŠAMARA SRBIJI

Božo Kovačević: Vučić nije Tito da može provoditi politiku nesvrstanosti. Srbija sada plaća visoku cijenu

Prvi šamar za Vučića dogodio se prošlog tjedna kada je parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala potporu članstvu Kosova u svojem vijeću. Drugi je šamar predlaganje rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici na kojoj je radilo više država, a treći su sankcije Dodiku i suradnicima, zbog čega se plaće u Republici Srpskoj isplaćuju – na ruke



Komentari 5

RO
ronyday
15:59 13.05.2022.

Druže despot tamo se dogodio još jedan zločin prema stotinama tisuća ubijenih od komunističke bande nakon rata, jer ta banda ne može podnjeti da se narod sjeća svojih mučki ubijenih . Ta banda je natjerala Austrijance da poslušaju ostatke komunističkih zločinaca, navodno povjedničke vojske , jer Austrijance sigurni ne intersira izgled hrvatskog grba i li natpis.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
21:12 13.05.2022.

To je u Austriji bilo skroz sporedno dok neki domaci drukeri, ljubitelji Tita nisu počeli ekstremnoj ljevici u Austriji poruciti da agitira oko toga. Prvom prilikom su zabranili, na istom tragu kao što je SDPova većina 2011 to htjela baciti u zaborav skidanjem pokroviteljstva Sabora. Njih smeta sjecanje na te ubijene ljude i stalno pokusavaju umanjiti razmjere toga. 1- negiranje da se ista dogodilo, 2-priznavanje da se nešto ipak dogodilo ali opravdavaju.

SC
stari-cipal
17:28 13.05.2022.

Do 2006. na staroj ploči koja je bila nešto manja od sadašnje, ali istog oblika na hrvatskom jeziku je pisao dosadašnji tekst u „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci svibanj 1945“, onda su 2006. promijenili tekst ''U spomen nedužnim žrtvama Bleiburga, zatim U spomen hrvatskim žrtvama Bleiburga nakon toga na zahtjev brojnih bleiburških hodočasnika je vraćen izvorni tekst iz 1987. „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci svibanj 1945“ koji je nedavno uklonjen. Kad se kaže U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci ne misli se tu samo na ustaše nego na domobrane koji su bili regularna hrvatska vojska i činili su brojčano većinu hrvatskih postrojbi. Svi koji ne vjeruju koji je bio tekst neka pogledaju arhivu fotografija ploče sa komemoracija od 1987. do 2006.