Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Te 1991. svi smo bili jedno, znali smo zašto se borimo

Foto: Ivan Leutar
tenk
Foto: Ivan Leutar
Vukovar
Foto: Ivan Leutar
Vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
18.09.2014., Vukovar - Damir Maduna, predstavnik inicijative gradjana Grad-to smo i mi koja predlaze novo rjesenje oko pitanja dvojezicnosti u Vukovaru.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Kolinda
18.11.2015.
u 08:15
Građani iz cijele Hrvatske i inozemstva danas se prisjećaju vukovarske tragedije od prije 24 godine, ali i herojske obrane grada
Pogledaj originalni članak

Okupljanjem i prigodnim programom u vukovarskoj bolnici danas će se građani iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva prisjetiti vukovarske tragedije od prije 24 godine. Bit će to još jedna prilika da se Vukovarci prisjete svih stradanja te 1991. godine kada je grad gotovo uništen. Među desecima tisuća građana u Koloni sjećanja bit će i mnogi koji su tada branili grad i bili na prvim crtama bojišnice.

Nije bilo laži, prijevara...

– Samo onaj tko je bio u Vukovaru tada zna kako je ovdje zapravo bilo. Bio je to pravi pakao na zemlji. Smrt je vrebala iza svakoga ugla. Nisi ni u jednom trenutku znao hoćeš li doživjeti ne idući dan, nego i iduću minutu. Unatoč tome to je vrijeme za mene bilo najljepše vrijeme moga života. Nije bilo laži, prijevare, politike, razjedinjenosti... Svi smo bili jedno i znali smo zašto se borimo i što želimo – prisjeća se Vukovarac Enver Arnautović koji se u rat uključio kao 16-godišnjak. Bio je jedan od najmlađih branitelja grada koji je prošao cijeli grad. Na kraju ga je sreća, kao i Vesna Bosanac i izvjesna Željka iz Crvenoga križa, spasila da ne završi na Ovčari. – Sve sam te dečke znao. Njih 80 posto sam poznavao, a 20 posto sam upoznao dok sam ležao u bolnici u koju sam došao 17. studenoga – kaže Arnautović dodajući kako je danas jako razočaran svime što se i kako radi jer to nije ono zašto se on borio i čemu se nadao. Među sudionicima Kolone sjećanja bit će i mnogi koji i danas tragaju za svojim najmilijima. Na popisu nestalih, 24 godine poslije sloma obrane, nalaze se imena 293 građanina Vukovara. – Nažalost, mislim da se sudbina nekih nestalih neće nikada saznati. Mnogi članovi obitelji svjesni su da neki od njihovih najmilijih, za kojima tragaju već niz godina, neće biti pronađeni i da će otići na drugi svijet a da neće doznati istinu. Oni i dalje obilaze groblja, polažu vijence i svijeće na grobove drugih koji su pronađeni ili pod zajedničko spomen-obilježje. Prisiljeni su na to jer svoje sinove, supruge, očeve nisu još pronašli – kaže predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Dodaje kako obiteljima, iako vrijeme prolazi, nije ništa lakše te da se događa jako malo pomaka u pronalasku i identifikaciji. – Mislim da zapravo mnoge stvari, kada je riječ o poštivanju žrtava, idu nagore. Danas ćemo svi opet biti ovdje i biti zajedno i ponovno će postojati taj osjećaj zajedništva i poštivanja žrtava. Međutim, kada sve to završi, politika napravi svoje i ponovno se stvori gorčina i težina – istaknula je Alvir.

"Palim svijeće za druge"

Među sudionicima kolone bit će i Ante Krajinović čija su dva sina, Zlatko i Drago, ubijena u Vukovaru. Zlatko je ekshumiran na Ovčari, a Dragino tijelo do danas nije pronađeno. Zna samo da je poginuo na Sajmištu i da ga je pronašao sin Zlatko koji je poslije ubijen.

– Teško je živjeti s tim. Dođem na groblje i palim svijeće za druge poginule, a ne znam gdje je tijelo moga sina. Hodam kroz grad i razmišljam gdje bi mogao biti pokopan, koga da pitam, zna li netko nešto... – kaže Krajinović.

Sudionici Kolone sjećanja danas će, hodajući do Memorijalnog groblja, proći i pokraj natpisa postavljenoga kod vodotornja, na kojem su ispisana imena 1145 poginulih i nestalih branitelja i pripadnika civilne zaštite. Iz Grada Vukovara pozivaju sve na dostojanstveno ponašanje i napominju kako će postojati jedna jedina Kolona sjećanja.

>> Predsjednica u Škabrnji: Vi ste ti koji će omogućiti budućnost Hrvatskoj 

>> Obilježena obljetnica sloma obrane vukovarskog prigradskog naselja Lužac

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

DA
DalmatinskiGaleb
08:38 18.11.2015.

Taj dan je pala i Škabrnja te su 63 civila poklana na kućnom pragu! Velikosrspki đelati, potpomognuti srbiziranom JNA, su počeli izvoditi svoj krvavi pir. I dan danas ta zmijurina ne miruje - napada Hrvatsku lažima, obmanama, kojekakvim teorijama, a istovremeno hoće ćirilicu, neka prava i slično! Ovo je dan kada se sjećamo žrtava, obnavljamo spoznaju s kim i kakvima smo živjeli u okruženju, postajemo svjesni u kakve se životinje ljudi mogu pretvoriti i odajemo zahvalu onima koji su nas tog tereta smrti oslobodili - hrvatskim braniteljima!

IC
icro
08:31 18.11.2015.

Moravica. Ne razumijem vasu motivaciju. Zasto vjerujete da to sto niste uspijeli kad ste imali sve u rukama da vam to moze uspjeti u buducnosti. Ima nas dovoljno koji Vukovarsku zrtvu nikad necemo zaboraviti.

Avatar navijač
navijač
08:34 18.11.2015.

I nakon toliko zla i mržnje , pola Hrvatske glasa za one koji su hrvatsku razoružali kad joj je bilo najteže (Račan je predao oružje Teritorijalne obrane hrvatske tzv. jugoslavenskoj nsrodnoj armiji) pa se onda pitamo zašto nam je ovako. Danas se ne predaje oružje nego ekonomsko / politicka moć kako bi se Hrvatska bacila na koljena. U zfravlje.