ITALIJA

Talijani podupiru Montija i nakon gorkih mjera

Talijani podupiru Montija i nakon gorkih mjera
07.12.2011.
u 13:33
Već je poskupio benzin, a uskoro će Talijani ponovno morati plaćati porez na stanove
Pogledaj originalni članak

RIM – Cijena zelenog benzina na talijanskim benzinskim postajama danas iznosi 1,708 eura (+9,9 centi), a dizela 1,702 eura (+13,5 centi), što je prvi učinak ekonomskih mjera vlade Marija Montija. Povećan je porez na prodaju benzina kako bi se mogli poravnati državni računi, a uskoro će Talijani morati platiti i porez na nekretnine, koji nisu trebali plaćati posljednje tri godine. Čelnici triju najvećih sindikalnih konfederacija (Cgil, Cisl i Uil), Susanna Camusso, Raffaele Bonanni i Luigi Angeletti usuglasili su se danas i zajednički pozivaju sve zaposlene na trosatni opći štrajk u ponedjeljak 12. prosinca u znak prosvjeda protiv ekonomskih mjera Montijeve vlade.

No, zanimljivo je da Talijani ne zamjeraju previše Montiju. Kada je postao premijerom, 16. studenoga, Montija je podupiralo čak 74 posto Talijana, prema ispitivanjima javnog mišljenja. Danas, nakon gorkih mjera koje je poduzeo za "ozdravljenje" talijanskih računa, Montija podupire čak 64 posto ispitanih Talijana.

„Znači da mjere i nisu tako strašne“, prokomentirao je Monti.

Zapravo, Talijani postaju svjesni da bi se bez tih rezova i novih poreza stvarno otišlo u propast. Predsjednik Italije, Giorgio Napolitano izjavio je sada da se interveniralo u posljednjem trenutku za “izbjegavanje katastrofalnog razvitka našeg stanja”.

Montijeva vlada uvela je poreze na ono odakle je mogla odmah pribaviti gotovinski novac, a to je povećanje poreza na benzin i ponovno uvođenje poreza na stanove. Samo od poreza na stanove će se godišnje dobivati 12 milijardi eura. Poskupljenje benzina će donositi godišnje u državnu blagajnu 4,8 milijardi eura, a time što se 2012. neće povećavati mirovine u odnosu na povećanje troškova života, u blagajni će ostati 3,8 milijardi eura, plus što će se reformom mirovinskog osiguranja godišnje uštedjeti 20 milijardi eura.

Kada je ministrica rada i skrbi, Elsa Fornero, na konferenciji za novinare objašnjavala reformu mirovinskog sustava i pokušala izgovoriti riječ “žrtvovanja”, zaplakala je i nije uspjela do kraja izreći ni tu riječ. Anglosaksonski novinari napisali su kako je bolje imati osjećajne nego ljepuškaste ministrice.

No, Montijeva vlada je predvidjela i davanje olakšica svim tvrtkama koje budu zapošljavale mlade do 35 godina i žene, te su odblokirana mnoga sredstva za pokretanje i završetak velikih javnih radova, kao što je brza pruga Milano – Genova itd. Pokrenute su i mjere za liberalizaciju tržišta. Sve trgovine, na primjer, ne samo u turističkim mjestima kao do sada, mogu imati radno vrijeme kakvo žele. Lijekovi za koje nije potreban recept moći će se kupovati i izvan ljekarni, u trgovinama. Nove mjere, posebno one vezane za liberalizaciju tržišta, bit će naknadno donesene.

Italija, čini se, počinje stvarno mijenjati okoštali sustav blokiran ucjenama raznih korporacija prema političarima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
13:45 07.12.2011.

jesu je banke na to natjerale,ehehheheheh

MA
maraosta
10:23 08.12.2011.

kada prokuže montija i on če nestati.