ZAHLADILI ODNOSE

Tajne bombardiranja Beograda: Amerikanci pogriješili u meti?

Foto: Thinkstock
Tajne bombardiranja Beograda: Amerikanci pogriješili u meti?
30.09.2017.
u 10:42
Strateško oružje Amerikanaca bila je raketa BGM-109 Tomahawk u čijem navođenju pomaže GPS sustav zahvaljujući kojem precizno pogađa metu
Pogledaj originalni članak

Bombardiranje ambasade Kine u Beogradu jedan je od najzagonetnijih događaja 1999. godine. Odgovor na pitanje zašto je do napada uopće došlo možda leži u Podmoskovlju i na obali Južnog kineskog mora. Treba spomenuti kako je upravo uništenje ambasade Kine tijekom bombardiranja Beograda još uvijek jedna od glavnih prepreka u normalizaciji odnosa između Pekinga i Washingtona.

Peking očekuje službenu ispriku i kompenzaciju za obitelji poginulih u zgradi ambasade, a Washington se poziva na vojni karakter cilja, kao i na grešku na kartama koja je dovela do diplomatskog nesporazuma.

NATO tvrdi kako je prilikom svih intenzivnih napada teško računati na selektivno pogađanje ciljeva. Iz tog razloga u trenutku bombardiranja u ambasadi nije bilo diplomatskih predstavnika, oni su na vrijeme evakuirani. Ipak, pojedine činjenice pokazuju kako je uništenje ambasade moglo biti planirana akcija, piše Ruska riječ.

Strateško oružje Amerikanaca bila je raketa BGM-109 Tomahawk u čijem navođenju pomaže GPS sustav zahvaljujući kojem precizno pogađa metu. Ipak, na dan bombardiranja Beograda bilo je oblačno što je ometalo sustav. Kako bi doskočili tom problemu, vojska SAD-a oslonila se na radio-lokatore kako bi sa zemlje usmjeravali let zrakoplova koji su gađali mete.

Drugim riječima, tvrdi se kako je pogriješio i GPS sustav i vojnici, pa je umjesto susjedne zgrade stradala kineska ambasada što je ohladilo relaciju Peking-Washington.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

KA
kamenjar0404
11:35 30.09.2017.

Izgleda da ce biti repete ako ovako nastave sa cetnistvom!!!!!

MO
mobitel20
15:49 30.09.2017.

Tadasnju Vladu Srbije cinili su Milosevic i Ivica Dacic iz tzv.Socijalisticke Partije Srbije (SPS) u koaliciji sa Srpskom Radioaktivnom Strankom (SRS) sa ministrima Seseljem, Vucicem i Nikolicem te JULom sa Vulinom. Koja koalicija cini sadasnju Vladu Srbije ?

KA
kamenjar0404
16:12 30.09.2017.

Al nas Ameri rasturise,ko beba zvecku !!!