Simboličan čin

Tadić u četvrtak u Vukovaru, a u Zagrebu za tri tjedna

Foto: Arhivska fotografija
Tadić u četvrtak u Vukovaru, a u Zagrebu za tri tjedna
VL
Autor
Jasmina Popović
02.11.2010.
u 23:40
Hrvatskom i srbijanskom šefu države u Gradu heroju pridružit će se i J. Kosor
Pogledaj originalni članak

Premijerka Kosor pridružit će se u četvrtak predsjednicima Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću u Vukovaru. Iako se još u ponedjeljak poslijepodne govorilo samo o susretu i programu dvojice predsjednika, jučer ujutro, nakon sastanka Kosor – Josipović na Pantovčaku, priča je dobila novu dimenziju. Ne zna se tko je koga nagovorio, je li predsjednik želio da mu se premijerka pridruži ili je ona procijenila da bi bilo dobro da se s Tadićem susretne i prije njegova službenog posjeta Zagrebu, ali se zna da je Tadićeva želja bila da se nađe s J. Kosor jer s njom može razgovarati o konkretnim potezima. Prema programu, premijerka neće obići Ovčaru i Paulin Dvor s dvojicom predsjednika, nego će im se pridružiti na razgovorima sa stradalnicima Domovinskog rata, obiteljima zatočenih, nestalih, zarobljenih i braniteljima Vukovara.

Nema naređenja iz EU

U svakom slučaju, prisutnost premijerke i predsjednika naglašava ne samo važnost Tadićeva posjeta već i suglasnost hrvatskog državnog vrha oko Tadićeva dolaska. Želja je da se iz Vukovara, odnosno s Ovčare i iz Paulina Dvora, pošalju jake simboličke poruke u vezi s ratnom prošlosti, a da se Tadićev posjet Zagrebu potkraj mjeseca iskoristi za stavljanje problema na stol.

– Srpska je strana izrazila želju da, osim Ovčare, posjeti i mjesto stradanja srpskih civila. Zločine u Paulinom Dvoru hrvatska je strana procesuirala i presudila te nismo vidjeli nikakav problem u tom posjetu. Ne zna se kakvu izjavu priprema predsjednik Tadić, ali logično je da je, nakon što je otišao u Srebrenicu, trebao doći na veliko stratište u Hrvatskoj, koje se dosad zaobilazilo. Ne zna se ni hoće li predsjednik Tadić izgovoriti ispriku u Vukovaru, ali i izjava i polaganje vijenca velik je simbolički čin s obzirom na to da su hrvatsko-srpski odnosi još opterećeni ratnom prošlošću. Nitko ne očekuje da će kontroverze i otvorena pitanja nestati tim činom. Ni kada je Willy Brandt kleknuo u Auschwitzu, nije to značilo da su nestali njemačko-izraelski problemi, ali je sigurno da su odnosi nakon tog čina bili bolji, tumače u Uredu predsjednika.

Za razliku od mišljenja da je riječ o činu na koji je EU prisilio obje strane, Josipovićevi suradnici tvrde da nema ni govora o naredbi ili uvjetovanju. – Susret se događa našom voljom i voljom Beograda, a to što se sve dobro uklapa u europsku priču, samo je dodatni plus – kažu.

Potvrđuju da se u četvrtak neće otvarati nikakva sporna pitanja pa tako ni ono u vezi s Goranom Hadžićem, kojeg zbog optužbe za genocid traže i Haag i Hrvatska, ali to ne znači da je RH odustala od bilo kojeg zahtjeva.

– Hadžić nikada "nije otišao" s hrvatsko-srpskog pregovaračkog stola. Kao što su na njemu i ostale teme koje treba riješiti, ali sve to ostavljamo za Zagreb. Posjet predsjednika Tadića zbog toga je na neki način i podijeljen na dva dijela – prvi, simbolički, u Vukovaru, i drugi, operativni, potkraj studenog u Zagrebu, kako se ne bi miješale te dvije razine odnosa – objašnjavaju u Uredu.

Važan korak

Kažu da su spremni na sve, pa tako i na prosvjede, ali se nadaju da, ako ih bude, oni neće zasjeniti važnost događaja.

– Svatko se može prema tom posjetu odrediti kako želi, ali ne može se poreći da je riječ o važnom koraku za obje države. Nadamo se da će hrvatska javnost to tako i shvatiti i da će se nakon razgovora u Zagrebu moći doista podvući crta i vidjeti da je rezultat obostranih napora koristan za obje države – očekuju Josipovićevi savjetnici, a to što Tadićev posjet Vukovaru pada na rođendan poginulog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića smatraju koincidencijom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 117

OB
-obrisani-
14:42 03.11.2010.

Kakva vi to istorijska prava zapravo polažete na rimske provincije Dalmacija i Donja Panonija? Sad će doći Talijani i poterati vas sve u Iran.

OB
-obrisani-
15:46 03.11.2010.

03.11.2010. u 15:44h ribnik je napisao/la: Ukurcula ...... da te potsjetim: DOLAZAK HRVATA NA JUG O zemljama, koje su Hrvati naselili kod svog dolaska na Jadran, K. PORFIROGENET u 30. ______________ Ne bih ja sa tobom u diskusiju. Prejak si za mene. Ti čak barataš i Porfirogenetom.

IS
istima
12:04 03.11.2010.

...... a zaato se Srbija trese.....