stručnjaci ne znaju jesmo li prebrodili vrhunac epidemije ili nas on tek očekuje

Svinjska gripa: Broj oboljelih u Hrvatskoj i dalje raste

Foto: Željko Hladika/Pixsell
Svinjska gripa: Broj oboljelih u Hrvatskoj i dalje raste
15.11.2009.
u 12:31
Na respiratoru je još i 10-godišnja djevojčica koja se gotovo tjedan dana bori s novim virusom, dok je 6 dana stara beba dobro i vjerojatno će biti otpuštena iz bolnice na kućnu njegu.
Pogledaj originalni članak

Broj oboljelih i umrlih od svinjske gripe u Hrvatskoj i dalje raste, a jučer je bitku za život izgubio i 53-godišnji Zagrepčanin koji je na Intenzivnom odjelu Zarazne bolnice ležao 10-ak dana. Liječnici kažu da je bio u skupini rizičnih pacijenata jer je patio od pretilosti i dijabetesa. Imao je sve simptome svinjske gripe, ali, prema službenim podacima, od nje i umro. U ponedjeljak je službeno potvrđeno da nalazi kod pacijenta nisu utvrdili zarazu svinjskom gripom, ali postoji velika mogućnost da je muškarac ipak umro od gripe jer pretrage je napravio prekasno.

Ipak, zagrebačka Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u noći na nedjelju imala je stotinjak pacijenata manje nego što je to bilo prethodnih dana. Kroz ambulantu je prošlo 168 pacijenata, a smatramo da je broj smanjen jer su se ljudi ipak odlučili javljati u dežurne ambulante – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj Zarazne bolnice. U bolnici s komplikacijama gripe još leži 77 pacijenata, a na odjelu intenzivnog liječenja životno je ugroženo osam odraslih bolesnika. Osam ih je na respiratoru, dok je pacijent priključen na ecmo uređaj, na žalost, preminuo, objasnio je prof. Beus.

Djevojčica na respiratoru
– Na respiratoru je još i 10-godišnja djevojčica koja se gotovo tjedan dana bori s novim virusom, dok je 6 dana stara beba dobro i vjerojatno će biti otpuštena iz bolnice na kućnu njegu. Danas je u bolnicu primljeno još troje djece koja su zbog temperature iznad 40 stupnjeva dobila febrilne konvulzije, no ona su dobro. I 10-godišnjakinja je bolje, pa očekujemo da bismo je uskoro mogli skinuti s respiratora, dok je beba dobro, a gripu je dobila od majke koja je s gripom u trudovima stigla u rodilište – rekao nam je ravnatelj Zarazne bolnice. Bolnica je, tvrdi, puna pacijenata, no iz bolnice Magdalena danas na Odjel intenzivne njege stiže još jedan ecmo aparat, pa nema straha da za pacijente s komplikacijama neće biti mjesta.

Sumnja za troje djece
Iz bjelovarske bolnice jedan je pacijent s teškim komplikacijama jučer hitno otpremljen u zagrebačku Zaraznu bolnicu, no još nije potvrđeno da je riječ o zarazi virusom H1N1. Neslužbeno doznajemo da je riječ o 55-godišnjaku koji je uz kroničnu bolest prije 15-ak dana obolio od teške upale pluća i u kritičnom je stanju. Osim njega, sa sumnjom na zarazu bjelovarska bolnica bilježi još 4 pacijenta, no samo je jedna osoba zadržana na liječenju.

U karlovačkoj bolnici liječi se troje mališana kojima je potvrđen virus svinjske gripe. Svi mališani u bolnicu su stigli iz drugih razloga, a infekcija virusom H1N1 utvrđena je kasnije – rekao je ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić i dodao da sva djeca imaju blage simptome bolesti pa liječnici ne očekuju komplikacije. U Rijeci je sinoć hospitalizirano 20-ak pacijenata s težim simptomima bolesti. Na jedinici intenzivnog liječenja nalazi se dvoje ljudi, 40-godišnji muškarac i 45-godišnja žena. Oboje su u kritičnom stanju, a osim teške upale pluća, zatajili su im drugi organi pa se liječnici bore za njihov život. Oboje su prije gripe bili zdrav

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

OB
-obrisani-
17:47 15.11.2009.

re: doktorica \"lijecnici rade za narod\" ( mozda onaj Mekki)....Ma kome ti solis pamet....DOKTORI su odavno postali samo dileri( pusheri) droga sa multinacionalne farmaceutske kompanije........Svaka cast ministrici zdravlja u Poljskoj i bivsoj ministrici u Finskoj.Imale su petlje reci sto se ustvari dogadja

AL
alapača
21:25 15.11.2009.

Ispravak: prije poljske i finske ministrice...

DA
danebi
13:59 15.11.2009.

Znate sto mi digne tlak? Ovakve gluposti koje se pisu: prije 15-tak dana je obolio od upale pluca, oboljenja jetre te jos neke bolesti. Kakve to veze ima sa svinjskom gripom? Momentalno je svinjska gripa za sve kriva, samo da se plasi narod. Totalne gluposti.