Kolumna

Švicarski Hrvati u grotlu Domovinskog i heroinskog rata

Švicarski Hrvati u grotlu Domovinskog i heroinskog rata
22.02.2015.
u 12:00
Hoće li Martin doista ispaliti prokrijumčarene dum-dum metke 
s hrvatskog ratišta 
u svoju drogiranu i pijanu glavu?
Pogledaj originalni članak

Michel Bozikovic "Drift" /Algoritam, 
129 kuna/

Švicarski autor hrvatskoga podrijetla Michel Bozikovic za svoj je literarni prvijenac, roman "Drift" bio nominiran za prestižnu nagradu Ingeborg Bachmann, koja se dodjeljuje u Celovcu. Nagradu nije dobio, ali je i sama nominacija dala vjetar u leđa tom švicarskom scenaristu, glazbeniku, iskusnom skiperu i zaljubljeniku u hrvatsku obalu, pa on sada piše drugu knjigu. A roman "Drift" odnedavno je dostupan i hrvatskim čitateljima. Na hrvatski ga je prevela Sandra Mlađenović, a nedavno ga je objavio Algoritam u prestižnoj biblioteci KaLibar Krune Lokotara. Glavni likovi romana, švicarski Hrvati Martin i Julien imaju ljubavnih i egzistencijalnih problema i lako upadaju u probleme s drogom, a onda i mafijom. Skloni su avanturizmu, životi im se dramatično isprepleću, zemlja blagostanja Švicarska nikako im nije dovoljna za utemeljeni ljubavni i duhovni život. Oni su stalno na rubu samoubojstva i autodestrukcije, izazivaju opasnosti, izbjegavaju svoje građanski brižne obitelji i gotovo panično traže žene koje bi ih spasile od (samo)uništenja. Julien, bježeći od vlastite ispraznosti, bezglavo bježi u Domovinski rat u Hrvatskoj, prvo u podnožje Velebita, a onda i u okolicu Knina. Iako njegovo ratovanje traje jako kratko, vrlo je intenzivno. U samo nekoliko dana Julien proživljava ono što većina ljudi ne proživi u cijelom životu. Fanatično ubija neprijatelje kao glinene golubove, upoznaje djevojku života, dotiče smisao ljudskog postojanja, a od potencijalnog izdajnika i sumnjivog napadača na hrvatsku policiju postaje nezamjenjivi snajperist i ratni heroj.

Michel Bozikovic maestralno opisuje ratovanje na mitskoj hrvatskoj planini. Riječ je o sjajno napisanim stranicama o ratovanju koje se i ne tiču samo Domovinskog rata nego imaju univerzalni karakter. Ovo štivo nije ideološki obojeno, Bozikovica ne zanima isprazno filozofiranje o pravednom ili nepravednom, agresivnom ili obrambenom ratu ili o hrvatskoj tisućljetnoj povijesti. Njemu je bitan samo njegov junak, neiskusni, ali srčani Julien, čovjek koji bez kalkulacija ulazi u žestok rat u kojem ipak nalazi smisao svog postojanja te budi svoje emocije. A zlosretni Martin Julianov je put do javnosti, pripovjedač njegova burnog života, ispovjednik kojem je najvažnija dužnost objaviti ispovjednu tajnu i tako spasiti Julienovu, ali i svoju ranjenu dušu.

I Julienovu i Martinovu priču Bozikovic priča bez zadrške, brutalno i bez patetike. Pri tome se obilato služi i svojim poznavanjem hrvatske obale, Zadra, obližnjih otoka, fjakastog mediteranskog mentaliteta... Strastveni su i opisi jedrenja po Jadranu, neravnopravne borbe sa snagom mora, iznenadnim olujama i divovskom pijavicom. Hrvatska je u žarištu ovog avanturističkog, rasnog ratnog romana, i to kao zemlja u kojoj se stravične ratne epizode psihodelično smjenjuju s romantičnim turističkim zalascima sunca. Zemlja koja živi onaj svoj poznati i često spominjani, pomalo već i otrcani višak povijesti. Ali, izvan fokusa autora ne ostaje ni Švicarska. Za Bozikovica je to zemlja koja živi svoj rat u miru i u kojoj mu se junaci utapaju u heroinu, viskiju, noćnim klubovima i opskurnim hotelima. Švicarska tako postaje zemlja dosjetljivih dilera, ranjivih intelektualaca, razjarenih ženki i krhkih muških prijateljstava. Zemlja u koju bez većih problema ulaze prokrijumčareni dum-dum meci s hrvatskog ratišta. A hoće li ih Martin doista i ispaliti u svoju drogiranu i pijanu glavu? Odgovor se krije negdje pri kraju ovog tajnovitog romana koji ipak nije roman beznađa.

>> Netipični roman Rade Jarka s puno likova a vrlo malo povijesti

>> Roman o krhkom pubertetu čije se rane ne mogu zaliječiti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.