Kolumna

Švicarska zastupnike plaća po učinku i ne daje im mirovinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Švicarska zastupnike plaća po učinku i ne daje im mirovinu
13.04.2016.
u 09:31
Predsjednica Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske je otkrila da većina zastupnika švicarskog parlamenta ima drugi posao.
Pogledaj originalni članak

Željko Reiner, predsjednik Sabora, ugostio je Christu Markwalder, predsjednicu Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske. U razgovoru na najvišoj razini bilo je riječi o prijateljskim odnosima dviju država te o velikom potencijalu za suradnju. Jesu li Reiner i njegova švicarska kolegica razgovarali o ustroju švicarskog parlamenta, ne znamo, ali ne bi bilo loše da jesu.

Naime, Markwalder je gostujući kasnije na HTV-u otkrila da većina zastupnika švicarskog parlamenta ima drugi posao, i to iz više razloga. Ponajprije jer je osnovna plaća zastupnika niska, a i plaćeni su po broju dana provedenih u parlamentu. Kako nemaju ni pravo na povlaštenu mirovinu, svima je, nastavlja Markwalder, važno imati profesionalnu karijeru paralelno s političkom pa među njima ima nastavnika, medicinskih sestara, liječnika, pravnika i mnogo poljoprivrednika koji svoje profesionalno znanje iz svakodnevnog života prenose u politiku.

Hrvatska, nažalost, neće tako skoro postati Švicarska, ali barem bi Hrvatski sabor mogao nalikovati na švicarsku skupštinu pa zastupnicima već jednom uvesti plaćanje „po učinku“ i ukinuti pretjerane beneficije.  

>>Reiner primio predsjednicu Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
10:52 13.04.2016.

u tom smislu hrvatska može odmah postati kao švicarska - natjerati propalice da se nauče nekom poslu, da postanu ljudi, drastičnim smanjivanjem zastupničkih plaća. u sdp nema skoro nikog tko je išta u životu ikad radio - kako takvi mogu imati vodeće pozicije, to su niškoristi, društveni talog.

MM
mm555555
11:42 13.04.2016.

Pa da nam zastupnici budu seljaci. Ta mante se.....