ZARADA PREKO LJETO

Sve više učenika provodi praznike radno: 'Imao sam želje koje mi roditelji nisu mogli ostvariti'

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Sve više učenika provodi praznike radno: 'Imao sam želje koje mi roditelji nisu mogli ostvariti'
08.08.2022.
u 20:43
Broj izdanih ugovora u učeničkim servisima znatno je više nego prošle godine, a u nekim pak servisima ističu da je već dostignuta rekordna 2019.
Pogledaj originalni članak

Broj učenika koji svoje praznike provode radno je u porastu, a većina njih zapošljava se u u ugostiteljstvu, turističkom sektoru i trgovačkim lancima. Zbog nedostatka radne snage, sve je više ponuda za učenika.

Učeniku Andriji je ovo prvo ljeto koje će provesti radno, a posao je pronašao u kafiću kao pomoćni konobar.

- Ovo mi je prvi sezonski posao. Kad sam napunio 18 godina, htio sam zaraditi nešto novaca da pomognem svojoj obitelji, da se polako osamostalim, kaže.

Matea je i prije školskih praznika znala vikendima pomagati u ugostiteljstvu, u kojem je nastavila raditi i ljeti.

- Meni osobno ljetni posao znači puno, dobijem novo iskustvo, radim, zaradim, dobijem svoje novce, te po meni to je već tako rano nov pogled, novi pogled na novac, smatra učenica Matea, piše HRT.

- Imao sam neke želje koje mi roditelji nisu mogli sami ostvariti, pa sam odlučio da ću odraditi preko ljeta, kaže Roko.

Satnica oko 30 kuna

Broj izdanih ugovora u učeničkim servisima znatno je više nego prošle godine, a u nekim pak servisima ističu da je već dostignuta rekordna 2019.

- Povećao se broj ugovora u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine dosad je bilo pet tisuća ugovora, a ove godine devet tisuća, ističe Mia Šošić iz Učeničkog servisa Tehničke škole Zagreb.

- U odnosu na prošlu godinu gotovo bilježimo rast povećanja od 35 posto tako da smo na razini sad 2019. godine, kaže Veronika Linić Muminović iz Učeničkog servisa Dom mladih Rijeka.

Satnica učenicima iznosi oko trideset kuna, a među najtraženijim poslovima su oni u ugostiteljstvu i turizmu te u trgovini.

VIDEO: Požar na Kubi

KRAJ ZAPLJUSNUT INVESTICIJAMA

U ovom mjestu nema nezaposlenih, a pjesma stranih radnika odjekuje: 'Svi pjevaju, ja ne čujem...'

Starosjedioci Hrašćine i okolnih mjesta i danas prepričavaju priče pradjedova i šukundjedova kako su, kad je pao meteorit, svi mislili da je došao sudnji dan te su obukli svečanu odjeću i otišli moliti se u crkvu. Međutim, do sudnjeg dana nije došlo. Stojeći ispod oraha koji se nadvio nad spomen-ploču i ostatak meteorita koji se nalazi na mjestu gdje je i pao, prišla mi je jedna starica i ispričala što se i kako zapravo dogodilo tog dana za koji su mislili da je posljednji dan života na Zemlji.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
16:49 09.08.2022.

Sve više učenika provodi praznike radno: 'Imao sam želje koje mi roditelji nisu mogli ostvariti i sada sam umjesto za sramni balkanski dom za spašenje i šljaku u Irskoj ili Njemačkoj spreman'

EB
EBERT
16:22 09.08.2022.

Ja tu nevidim nikakav problem. Mislim da sa 18 god. mozes raditi. Ako imas zelje mozes si priustiti stime da ne opterecujes roditelje. Ta djeca imaju drugaciji stav prema novcu, nego oni kojima se sve daje bez ikakovih obaveza.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:30 09.08.2022.

Hoćemo li i djeci od 16 godina dati raditi kao konobari? A samo honorar Plenkovićeve Borg grupe je dostatan za desetogodišnje honorare svih omladinskih i studentskih servisa u Hrvatskoj. Malo sam i rekao.