Upozorenje

Sve mlađa djeca počinju koristiti kanabinoide

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Sve mlađa djeca počinju koristiti kanabinoide
27.06.2017.
u 07:35
Ž. Petković ukazao je na problem zlouporabe droga putem “skrivenog weba” tj. crnih internetskih tržišta preko kojih se prodaje
Pogledaj originalni članak

Kanabinoide mladi počinju koristiti sve ranije – dok je prošle godine prosječna dob prve konzumacije kanabinoida bila 16,3 godine, 2015. je to bilo sa 16,5 godina, upozorila je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, jučer u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogom.

– U posljednjih pet godina proizvedeno je više od 70% novih psihoaktivnih tvari – upozorila je, izrazivši zabrinutost jer je Hrvatska iznad prosjeka EU po upotrebi marihuane i novih droga među mladima.

Marihuana se od svih droga u Hrvatskoj najviše konzumira, prodaje, ali i plijeni, rekao je Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH. Čak 70% svih policijskih zapljena odnosi se na marihuanu, slično kao i u Europi. Prošle je godine u RH bilo 11.105 zapljena droga, za 24,5% više nego 2015. kada ih je bilo 8921. Dok se u RH i zemljama srednje Europe više koriste jeftiniji amfetamin, metamfetamin i ecstasy, u zapadnoj Europi češći je stimulans kokain. Ž. Petković upozorio je na problem zloporabe droga putem “skrivenog weba”, tj. crnih internetskih tržišta preko kojih se prodaje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar soliloquy
soliloquy
12:56 27.06.2017.

Jedan pogled na Đuru Glogoškog i svatko normalan potražit će dilera da mu svojom robom razvedri ostatak dana.

Avatar Papatest
Papatest
12:21 27.06.2017.

ja sam počeo s trinaest

DU
Deleted user
08:55 27.06.2017.

Pa kaj! To je jako moderno i napredno, a pgotovo fensi i kul.