ZABRINAVAJUĆE

Svakog dana u svijetu umire više od 15.000 djece mlađe od 5 godina

Foto: Getty Images
Svakog dana u svijetu umire više od 15.000 djece mlađe od 5 godina
17.10.2019.
u 12:11
U dobi od dvije do četiri godine, češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.
Pogledaj originalni članak

Više od 15.000 djece mlađe od pet godina umire svaki dan u svijetu, a razlike su goleme među zemljama, odnosno regijama, stoji u opsežnoj studiji objavljenoj u srijedu.

Od 2000. do 2017. godine, 123 milijuna djece u dobi od 0 do 5 godina umrlo je u 99 zemalja niskih i srednjih prihoda obuhvaćenih studijom. Taj broj čini više od 90 posto smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju. 

Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. godinu kao i procjene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom (kao šo su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), doseže se  broj veći od 130 milijuna djece mlađe od pet godina umrlih u tom razdoblju, navode studije objavljene u časopisu Nature. 

Glavni uzroci smrti variraju prema dobi

U djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja.

U dobi od dvije do četiri godine, češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.

Opasnost od smrti do pet godina deset puta je veća u nekim zemljama nego u drugima, a četrdeset puta je veća ako se uspoređuju regije. 

Primjerice u 2017. godini samo je četvero djece do pet godina na 1000 njih umrlo u području Sante Clare na Kubi. No u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 djece te dobi na njih 1000. 

Globalno se smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila od 2000. do 2017., te je s 10 milijuna pala na 5,4 milijuna.

Objavljena studija pruža preciznu kartografiju dječje smrtnosti u 99 proučavanih država.

"Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sustava", ocjenjuje jedan od autora studije, Simon Hay s Instituta za procjenu zdravlja (IHME, Sveučilište Washington), statistički zavod koji se financira novcem iz Fondacije Bill i Melinda Gates.

"Pristup medicinskom liječenju samo je jedan od elemenata", ocjenjuje Visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet u komentaru koji je također objavljen u časopisu Nature.

"Čimbenici koji pridonose smrtima povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda", kazala je Bachelet.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.