Hrvatska nezaustavljivo stari

Svaki peti građanin stariji od 65, imamo 2000 stogodišnjaka

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Umirovljenici
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Umirovljenici
23.10.2019.
u 21:30
Većinu prihoda naši umirovljenici troše na režije i stanovanje. Svaka četvrta osoba starija od 65. živi sama
Pogledaj originalni članak

Europa se desetljećima suočava s problemom starenja, a projekcije pokazuju da će populacija starijih od 65 godina do sredine ovog stoljeća doseći 150 milijuna, sa 101 milijuna na početku 2018. Najupečatljiviji aspekt projicirane promjene u strukturi stanovništva Europske unije odnosi se na progresivno starenje najstarijeg stanovništva: broj starijih od 75 do 84 godine porast će za 60 posto, a broj starijih od 85 godina najmanje će se udvostručiti.

Da bi se dobila predodžba o veličini te promjene, predviđa se da će se broj osoba starijih od 85 godina u EU povećati s 13,8 milijuna u 2018. na 31,8 milijuna do 2050., a broj stogodišnjaka porast će sa 106.000 u 2018. na više od pola milijuna do 2050. godine, objavio je Eurostat.

Starima iz EU drugi smo dom

Hrvatska kao jedna od najstarijih europskih država neće biti izuzeta od tog trenda. U zemlji već sada živi nešto manje od dvije tisuće stogodišnjaka, svaki peti građanin stariji je od 65 godina, a starijih od 85 godina je više od 80 tisuća, više nego što Zadar ima stanovnika. Prema popisu iz 2001., Hrvatska je prije nepuna dva desetljeća imala upola manje 85-godišnjaka – oko 40 tisuća. Uz postojeći tempo povećanja životnog vijeka, za tri desetljeća broj 85-godišnjaka i starijih će se udvostručiti, a Hrvatska bi mogla postati drugi dom i za stariju populaciju ostalih članica EU, ako se o njima kod nas bude imao tko brinuti. Eurostat napominje da je u Hrvatskoj na kraju prošle godine živjelo oko 16,5 tisuća državljana EU, a među njima su 5384 bila starija od 65 godina. Prve godine od ulaska u EU – 2014. – u Hrvatskoj je živjelo 2979 državljana EU starijih od 65 godina, od nešto manje od deset tisuća svih s putovnicom neke od država članica EU! Hrvatska i Francuska jedine su prijavile povećanje broja doseljenih starih osoba, navodi Eurostat u najnovijoj publikaciji o starenju Europe i životu starije populacije.

To bi moglo upućivati ​​na to da su Francuska i Hrvatska popularna odmarališta za građane drugih država članica EU, navodi Eurostat čiji autori smatraju da je poticanje starijih da ostanu u što većem broju u radnoj snazi jedna od najvažnijih briga za kreatore vladinih politika, s obzirom na sve manji broj radnosposobnog stanovništva i sve više starijih i vrlo starih ljudi u društvu. Hrvatska uglavnom kaska za drugima u svim politikama, pa i u prilagođavanju javnih usluga sve starijoj populaciji.

Osobe starije od 55 godina sada čine trećinu stanovništva EU, a raspon ide od 36 posto u najstarijoj Italiji do 25 posto u najmlađoj Irskoj, koja privlači mlade sa svih strana svijeta. Očekuje se da će udio starijih od 55 godina u populaciji sredinom stoljeća dostići 40 posto, s time što će najbrže ostarjeti Portugal (47%), Italija, Bugarska, Litva i Hrvatska gdje će do sredine stoljeća 45 posto stanovništva biti starije od 55 godina. Kako je životni vijek žena dulji, u starijoj će populaciji dominirati žene.

U 2018. godini srednja dob populacije u EU-28 bila je 43,1 godina, a u Hrvatskoj 44 godine. Do sredine stoljeća srednji životni vijek u Hrvatskoj popet će se na 52 godine. Srednja dob svjetske populacije iznosi oko 30 godina. Najmlađe stanovništvo živi u Indoneziji, Meksiku, Indiji i Južnoafričkoj Republici, prosječno mlađe od 30 godina, a najstarije u Japanu gdje je prosječna starost stanovništva oko 47 godina.

Samo pet godina u zdravlju

Dožive li 65 godina, Hrvati mogu računati da će najdulje pet godina živjeti relativno zdravi, dok će sve godine iznad 70. biti obilježene ozbiljnim zdravstvenim teškoćama i ograničenjima koja te teškoće donose. Danci ili Nijemci te dobi mogu računati na 12 godina zdravog života, a Norvežani na 15 godina.Zdravstveno stanje ovisi o načinu i kvaliteti života, koji su bolji u bogatijim i osvještenijim nacijama koje puno polažu na kretanje, zdrav život, prehranu, radne uvjete i ostale faktore koji utječu na zdravlje. Istraživanja pokazuju da se stariji građani bogatijih zapadnih zemalja hrane kvalitetnije od generacije srednje dobi te gotovo svakodnevno jedu svježe voće i povrće, minimalno piju, ne puše i kreću se, za razliku od umirovljenika u istočnim zemljama koji žive s manje novca.

VIDEO Sto mjera za demografsku obnovu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stefj
21:58 23.10.2019.

I onda kada se kaže da trebamo napraviti reforme kao u Irskoj, svima u državnim i javnim strukturama digne se kosa na glavi. Samo tako, treba nastaviti kao do sada, dok sva struka i svi mladi ne pobjegnu iz zemlje, onda može uhljebi umru od gladi, pa se netko i vrati... No uhljebi su se dosjetili, pa sada imamo radne dozvole za uvoznu radnu snagu, pa su uhljebi našli nove bedake koji će ih hraniti...

Avatar maxist
maxist
22:09 23.10.2019.

Mladi biraju sve poprijeke i kraće puteve do ostvarenja cilja ,pa normalno -zemlja stari i izumire.......Politika od silne brige gotovo da subvencionira autobusere i podupire odlaske (ne)moralno i materijalno.......Stari su statistička i financijska smetnja pa podupire u zdravstvu politiku "što gore to bolje" .....moralno načelo ..s posla na groblje.....glavno da "nije naš"

Avatar southman
southman
07:38 24.10.2019.

Skratiti radni vijek na 60 g. Ili tako ili će Socijalistički savez u opći štrajk !