Statistika

Svaki 4. stanovnik nepismen, a svaki 25. nije išao u školu

Foto: arhiva vl
Svaki 4. stanovnik nepismen, a svaki 25. nije išao u školu
21.09.2010.
u 08:55
U Karlovačkoj je županiji najviše, 60 posto, onih sa srednjom školom.
Pogledaj originalni članak

Svaki četvrti stanovnik Karlovačke županije je nepismen - poražavajući je zaključak koji se nameće iz posljednjih, još valjanih podataka o pismenosti.

 – Četiri posto od 141.787 stanovnika nikada nije išlo u školu, a još 22,3 posto nema završenu osnovnu školu. Budući da se i oni smatraju nepismenima, u županiji je više od 26 posto nepismenih – kaže Marija Medić, voditeljica županijskog Odsjeka za školstvo.

 Podsjeća da u županiji pada broj stanovnika, velik je negativni prirodni prirast, uz Ličko-senjsku spada među najstarije u Hrvatskoj, a oko 10 posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, što sve utječe na obrazovnu strukturu stanovništva.

 Lošije od prosjeka

 A ona pokazuje da je nepismenih u županiji znatno više od prosječnih 1,77 posto u državi, visokoobrazovanih samo pet posto. Najviše je, 60 posto, onih sa srednjom školom.
– I na državnoj je razini najviše stanovnika sa SSS, ali dok je u zemlji sljedeća najbrojnija kategorija onih sa završenom osnovnom školom, a visoku stručnu spremu ima dvostruko više ljudi nego onih bez škole, u nas je obrnuto – kaže M. Medić.

 Jesu li različite mjere kojima se nastoji poboljšati pismenost stanovnika Karlovačke županije dale i kakve rezultate, znat će se nakon novog popisa stanovništva. No, programi doškolovanja, prekvalifikacija i obrazovanja odraslih, koje uz Zavod za zapošljavanje organiziraju i pučka učilišta te škole, najčešće nemaju željeni odaziv.

Nešto je bolje sa stipendijama kojima Županija, gradovi i općine nastoje potaknuti na obrazovanje za deficitarna srednjoškolska zanimanja. A ako se ubuduće pod pismenošću bude podrazumijevalo znanje rada na računalu, a ne samo završena osnovna škola, teško će Karlovačka županija ‘skočiti’ na listi pismenosti.

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne priča. Na pitanje je li ikad zapucao na brata kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je skupa sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar zanusi13
zanusi13
10:53 21.09.2010.

Evo razloga zašto HDZ dobija izbore... Uz ove naučnike, mrtve glasače, peronosporu - pobjeda im je zagarantirana...

Avatar cesare
cesare
19:58 21.09.2010.

pa cemu se cudite tj svi skolovani su sami otisli a neki i protjerani a dosli bosanci gdje je svaki deseti pismen. Ovo nije sala vec bolna istina a ko ne vjeruje nek provjeri na podrucju od posebne drzavne skrbi.