REZOLUCIJA Z

Svaka hrvatska županija priča svoju priču o prirodnim ljepotama

Svaka hrvatska županija priča svoju priču o prirodnim ljepotama
10.12.2021.
u 14:50
Hrvatska obiluje pretpostavkama za razvoj ekološke svijesti te zelene tranzicije...
Pogledaj originalni članak

Svi već znamo kako je Hrvatska zemlja izuzetnih prirodnih ljepota i puna nevjerojatnih znamenitosti. A zbog svojeg položaja u Europi, klima je tipično mediteranska što donosi lijepo vrijeme kroz većinu godine. Ima osam nacionalnih parkova, od kojih se četiri nalaze u planinskim i četiri u obalnim područjima. Ovo su popularna područja za turiste koji uživaju u našim prirodnim ljepotama. Posebna priča je i Jadran koji je dom tisućama otoka rasprostranjenih na tisućama kvadratnih milja.

S obzirom na navedeno rekli bismo da Hrvatska obiluje pretpostavkama za razvoj ekološke svijesti te zelene tranzicije koja je sve zastupljenija u politikama Europske unije.

Hrvatska se sastoji od 21 županije i svaka od njih priča posebnu priču o svojim ljepotama i specifičnostima. Stoga ćemo vas provesti kroz svaku od njih... 

Ako stanete u Karlovcu, središtu istoimene županije, svakako prošećite Vrbanićevim perivojem koji se nalazi između rijeke Korane i karlovačke Zvijezde, tamo možete uživati u hladu stoljetnih stabala. Grad možete istražiti i na biciklu vozeći se označenim stazama. Zaputite se na desnu obalu Korane, do Aquatike, jedinog potpuno slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj. Ovdje se nalazi više od stotinu ribljih vrsta, od čega četrdesetak endemskih...

 

Ne samo sunce i more već i kilometri biciklističkih staza, kvalitetna eno i gastroponuda, bajkoviti gradići u unutrašnjost zaogrnuti velom istarskih legendi... Sve su to razlozi zbog kojih Istarska županija uistinu ima turizam 365 dana u godini...

 

I Primorsko - goranska županija puna je potencijala za turizam jer tu su Učka, Senj, Gorski kotar, opatijska rivijera... Na samo pola sata vožnje od mora su skijališta i sanjkališta. To je pravi spoj mora i gorja.

 

Šibensko-kninska županija promovira se kao eno-gastro i bike&hike destinacija, a njeno središte Šibenik kao grad pidoča (dagnji), te se radi radi na certificiranju staza maslinova ulja, vina, sira, meda. Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk sedreni su slapovi Krke, ljepotice dalmatinskoga krša. Nacionalni park Krka prepun je divota baš kao i Nacionalni park Kornati.

 

Rijetke su regije koje se mogu pohvaliti tolikim prirodnim raznolikostima kao što je Splitsko-dalmatinska županija. Lanac planina, među kojima je i jedna od najviših u Hrvatskoj, koje dijele kontinentalna obilježja Zagore od mediteranskog ugođaja plaža, među najljepšima je na svijetu; tu su morski plićaci i otvorena pučina, divlji brzaci i mirna korita rijeka, najljepši otoci Mediterana i sure hridi s endemskim vrstama usred pučine, duboka jezera i još neistraženo bogatstvo podzemnih spilja.

 

Zeleni krajolik Mediterana, plave dubine Jadrana, bijele stijene obale, miris ljekovitih biljaka što rastu na proplancima, povijesni vrtovi, akvarij s najzanimljivijim primjercima morskog svijeta dio su baštine koja se dolaskom u Dubrovačko-neretvansku županiju otkriva i istražuje… Cijeli prostor županije ekološki je vrlo vrijedan i puno se pažnje posvećuje očuvanju prirode. Prema tvrdnjama poznatog istraživača Jean-Jacquesa Cousteaua iz 1978. Dubrovnik i njegova okolica imaju najčišće more na Mediteranu. Prema ocjeni Europskog ocjenjivačkog suda Europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš Marina “Miho Pracat” je nagrađena s “Plavom zastavom”. 

 

Sisačko-moslavačka županija je područje djelomično močvarne ravnice nizinskog toka rijeka Save, Kupe, Odre, Lonje, Gline, Česme, Ilove i Une, obrubljeno pitomim, šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, Moslavačke, Petrove i Zrinske gore s brežuljkastom Banovinom. Brojne su turističke osobitosti županije, koja je inače vodeća u Hrvatskoj po broju zaštićenih područja i prva po proizvodnji obnovljivih izvora energije. Posebno se ističu Park prirode Lonjsko polje, bogata lovna i ribolovna područja, Čigoč - europsko selo roda...

 

Zagrebačka županija koja se proteže od Prigorja, Moslavine i Turopolja do Jaske, Samobora i Zaprešića područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota - velik broj zaštićenih prirodnih područja, dva parka prirode: Medvednica i Žumberak - Samoborsko gorje, te jedinstveni posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka. 

 

Zovu ga zelenom oazom, ponos je Zagreba, omiljeno mjesto izletnika i rekreativaca, spomenik je parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro. Uz livade kao stvorene za piknike, brojne staze i puteljke, bogate šumske dijelove i pet jezera, Maksimir se na 316 hektara ukupne površine diči i dragocjenim umjetničkim spomenicima i arhitektonskim objektima kao što su paviljon Jeka, Vidikovac, Mogila ili Švicarska kuća. Od 1925. godine dom je zagrebačkog Zoološkog vrta, najstarijeg u ovom dijelu Europe.

 

Dvorci i kurije, zeleni bregi, marijansko svetište te crkvice i kapelice, biciklističke i konjičke rute, pješačko-planinarske staze, odlična hrana i visokokvalitetna vina, termalni izvori s vodenim parkovima, wellness i spa ponudom te kulturna baština prezentirana kroz muzeje, temelji su Krapinsko-zagorske županije kao turističke destinacije.

 

“Krov Hrvatskog zagorja” – planina Ivančica ili Ivanščica, oba se imena koriste – jedno je od omiljenih izletišta u Varaždinskoj županiji. S 1060 metara vrh Ivanščice je najviša točka Hrvatskog zagorja, s kojeg se, naravno, pruža i najljepši pogled. Na najvišoj je točki željezna piramida – vidikovac s kojeg se vide zagorski bregi, Sljeme, slovenske Alpe, panonska nizina... Stotinjak metara od vidikovca je planinarski dom “Josip Pasarić”. Iako ova planina djeluje pitomo, planinari savjetuju oprez jer ima velikih strmina i golih stijena.

 

Međimurska županija prometnula se u “boutique destinaciju” u koju gosti dolaze ponajviše zbog wellness i zdravstvenog turizma u toplicama Sveti Martin na Muri. Lijepa priroda na drugome je mjestu kao razlog dolaska. Najsjevernija točka Hrvatske nalazi se na zaštićenom području rijeke Mure, u Žabniku. U gornjem Međimurju – koje je dobitnik triju priznanja za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) – nalazi se i vidikovac s kojeg se pruža najljepši pogled na cijeli kraj. To je Mađerkin breg u Robadju odakle pogled seže prema Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Slovačkoj.

 

Na samoj granici s Mađarskom, u blizini podravskog mjesta Legrada, Mura se ulijeva u Dravu. Zbog ljepote, ali i divljine i teške pristupačnosti, mnogi taj kraj u Koprivničko-križevačkoj županiji nazivaju hrvatskom Amazonijom. Ovdje se nalazi i poseban ornitološki rezervat Veliki Pažut, a legenda kaže da tu obitava i neukrotiva mitska životinja – dravska neman. Kalnik pak vole planinari i paraglajderi, ali i zaljubljenici u sportsko penjanje. Iako se ta planina prostire većim dijelom u Varaždinskoj županiji, njezin je najviši vrh Vranilac u Koprivničkokriževačkoj županiji. Pogled na Prigorje, Podravinu i Zagorje pruža se s dobro očuvanoga staroga grada Velikog Kalnika.

 

Zeleni predjeli Bilogore, Papuka i Moslavačke gore obrubili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju u kojoj su zastupljeni gotovi svi oblici turizma, ali ključni turistički proizvodi su wellness i zdravlje u Daruvarskim toplicama, aktivni odmor – konjički turizam, cikloturizam i planinarenje – zatim eno i gastro, kulturni turizam, događanja i manifestacije te lovni turizam. Za svakog ponešto...

 

Virovitičko - podravska županija

 

Šetnje, planinarenje, sportsko penjanje, brdski biciklizam, paraglajding, vožnja quadovima, posjet adrenalinskom parku Duboka, smještaj u istoimenom kampu... Sve su to aktivnosti u kojima treba uživati na Papuku u Požeško-slavonskoj županiji.

 

Kontinentalni turizam se sve više razvija u Osiječko-baranjskoj županiji. Mame polja suncokreta, plaža u Dražu koja, gledate li fotografije, izgleda kao da je na Maldivima, tu su i ergela u Đakovu, izlazak sunca na Dunavu u Erdutu i tamošnji vinogradi, vinski raj u Feričancima, Osijek, Baranja koju morate doživjeti tako da sjednete s lokalnim ljudima, popijete rakiju i popričate s tim hodajućim enciklopedijama...

 

U Brodsko-posavskoj županiji poniknula je i jedna od najljepših ljubavnih priča na svijetu, ona roda Malene i Klepetana te ujedno prikazuje i ljepotu Slavonije. U spomenutoj županiji posjetitelji mogu “odlutati” do Ljeskovih voda na čijem je području osam izvora, umjetnog jezera Petnja na Dilj gori, zaštićenog krajolika Gajne, etnosela Stara Kapela...

 

Pećinski park Grabovača kod Perušića, Cerovačke špilje kod Gračaca, poučna staza Terezijana, neizostavni Park prirode Velebit u čijem su sastavu poznata planinarska Premužićeva staza, ali i uvala Zavratnica, najljepši fjord na sjevernom dijelu Jadrana... Za one koji žele saznati sve o Velebitu, u čijem podnožju izvire rijeka Lika, prije no što ga krenu istraživati planinareći najbolje bi bilo da posjete Kuću Velebita – Centar za posjetitelje Krasno gdje će saznati što posjetiti i doživjeti u ovome parku prirode u Ličko-senjskoj županiji.

 

Zadarska županija

 

Dunavom, Bosutom, Spačvom... Ovim rijekama plove turistički brodovi, a taj su dio ponude gosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobro prihvatili. Na Spačvi i Bosutu doživljaj je riječnog avanturizma, promatraju se s rijeke ptice, životinje, biljne vrste...

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.