Najbrže na svijetu

Super brzo dizalo putovat će brzinom od čak 72 km/h

Foto: Thinkstock
Super brzo dizalo putovat će brzinom od čak 72 km/h
21.04.2014.
u 13:03
Superbrza dizala prometovat će kroz 440 metara dugačko okno, a od prvog do 95. kata trebalo bi stići za nevjerojatne 43 sekunde
Pogledaj originalni članak

Japanska kompanija Hitachi najavila je kako će proizvesti najbrža dizala na svijetu koja će voziti brzinom od čak 72 kilometra na sat, javlja Economic Times. Riječ je o dizalima koja će se nalaziti u zgradi Financijskog centra u južnokineskom gradu Guangzhou. Zgrada s 111 katova visoka je 530 metara, a trebala bi se otvoriti 2016. godine.

Superbrza dizala prometovat će kroz 440 metara dugačko okno, a od prvog do 95. kata trebalo bi stići za nevjerojatne 43 sekunde.

Uz dva primjerka velike brzine, još u fazi prototipa, u zgradi će se nalaziti još 93 modela slabijih performansi.

>> Za 50. rođendan stavili Mustang na vrh Empire State Buildinga

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar tajar
tajar
13:54 21.04.2014.

Economic Times piše, da je do sada najbrži lift bio u zgradi Taipei 101 na Tajvanu (60,6km/h), ali ne spominje da je taj lift napravila konkurentska tvrtka, Toshiba!