IZVJEŠTAJ PUČKE PRAVOBRANITELJICE

Sukob zbog migranata - MUP: Optužbe se ne temelje na činjenicama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
migranti
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
migranti
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Migranti
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Migranti
19.10.2018.
u 10:40
Iz MUP-a navode kako su Lori Vidović odgovorili na 20 od 23 postavljena upita ove godine te da će ostale odgovore dobiti uskoro
Pogledaj originalni članak

Tijekom 2018. godine pučka pravobraniteljica je prvi put onemogućena u radu, tako što je uskraćen neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema iregularnim migrantima u Informacijskom sustavu MUP-a, koji je ujedno i jedini izvor tih podataka. Do uskrate je došlo u obilascima i ispitnim postupcima temeljem Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu i Zakona o pučkom pravobranitelju, u policijskim postajama Glina, Gvozd, Cetingrad, Karlovac i Donji Lapac”, navela je u jučer predstavljenom izvješću saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

”Već stare optužbe”

Policiji ona spočitava i to da namjerno odvoze osobe zatečene u ilegalnom prijelazu u udaljene i prometno izolirane policijske postaje, poput Donjeg Lapca, jer ih odande mogu lako potjerati preko zelene granice.

MUP te tvrdnje opovrgava, navodeći kako su pravobraniteljici još u srpnju podrobno objasnili da ju ne sprečavaju u radu, već se jednostavno pridržavaju zakonske procedure, što znači da joj policajci ne mogu dati svoju lozinku kako bi ona samostalno pristupila informacijskom sustavu MUP-a. Spočitavaju joj i dolaske u nenajavljene posjete. Navode kako su joj odgovorili na 20 od 23 postavljena upita ove godine te da će ostale odgovore dobiti uskoro.

“Ministarstvo unutarnjih poslova još se jednom suočava s optužbama, neke ponovljene iz ranijih godina, koje se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a u svojim ih svjedočanstvima navodno iznose osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz niz država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa”, odgovara MUP.

Međutim, pravobraniteljica je ustrajna u tvrdnji da joj policija sustavno uskraćuje pružanje informacija o pritužbama migranata koji pak uvjeravaju da ih hrvatska policija tuče, oduzima im novac, razbija mobitele i vraća ih na silu preko granice u zemlju iz koje su ilegalno ušli u Hrvatsku.

Većina pobrojenih pritužaba u ruke pravobraniteljice dolazi posredstvom nevladinih organizacija. Tako navodi i primjer da je posredstvom međunarodne organizacije zaprimila pritužbu o postupanju policije prema jednoj trudnici i njezinoj obitelji.

“Uz vrlo podrobno navođenje svih potresnih elementa toga putovanja, datumi i mjesta zatjecanja od strane policije, uz navode o uništavanju mobitela, zanemarivanju traženja međunarodne zaštite, uporabi fizičke prisile, pa čak i prisiljavanju na prelazak granice između dva minska polja, uz pucnjeve u zrak radi zastrašivanja, međutim, još nismo zaprimili informacije o meritornim državnoodvjetničkim odlukama”, navodi se u izvješću.

“Iznošenjem ovakvih, svaki put sve drastičnijih svjedočanstava, a koje redovito uključuju osjetljive i ranjive skupine, poput maloljetne djece, trudnica, djece bez roditeljske zaštite i slično, a koje se poslije pokažu neutemeljenima, u prvom trenutku bude sumnju u rad policije, ali kada se pokažu neutemeljenima, štete isključivo izbjegličkoj populaciji koja se na svom putu suočava s neizvjesnošću, ali i kriminalnim aktivnostima organiziranih skupina”, odgovara joj Ministarstvo u čijem radu pravobraniteljica vidi povredu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda prema kojoj nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni i zahtijevaju provođenje učinkovite istrage.

Ovo nije prvi put da se pučka pravobraniteljica obrušila na MUP, i to upravo zbog migranata. Naime, ona je proljetos uputila dopis tadašnjem državnom odvjetniku da istraži okolnosti smrti šestogodišnje Madine Hussiny koja je smrtno stradala u naletu vlaka na granici sa Srbijom. No tvrdnje obitelji djevojčice da su iz Šida ušli u Hrvatsku odakle ih je naša policija na silu potjerala natrag MUP je odmah demantirao, a u konačnici je odbačena i kaznena prijava protiv policajaca koji su to navodno učinili.

Slučaj sirijskog azilanta

Uslijedila je tada i “borba” dopisima između ministra Božinovića i pučke pravobraniteljice Vidović, što su mnogi protumačili kao otvoreni sukob koji je sada ponovno eskalirao jer, prema mišljenju pravobraniteljice, nikakvih pomaka u postupanju policije nema, unatoč njezinim upozorenjima.

U MUP-u podsjećaju na nedavnu pomutnju koju je izazvao Sirijac optuživši našu policiju da su ga na silu razdvojili od petogodišnje kćeri i vratili u BiH. Nakon što se podigla medijska lavina, Sirijac je dobio priliku zatražiti azil u Hrvatskoj, no naposljetku je pobjegao iz zagrebačkog Porina i do danas se ne zna pouzdano gdje se on nalazi niti je li djevojčica za koju tvrdi da mu je kći uopće bila s njim na putu.

“Republika Hrvatska i hrvatska policija će uložiti sav potreban napor u materijalnom i ljudskom smislu da zaštiti svoje nacionalne interese, ali i državnu granicu od ilegalnih migracija, a onima kojima je zaštita potrebna istu osigurati putem instituta koje priznaje i Europska unija i međunarodna zajednica. Sve ostalo je, unatoč kontinuiranom pritisku, neprihvatljivo”, poručuje MUP.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

PP
pp
10:50 19.10.2018.

U ovom slučaju više vjerujem hrvatskoj policiji nego političkoj agitatorici koja se skriva pod krinkom državnog položaja.

PP
pp
10:49 19.10.2018.

Podrška Hrvatskoj policiji u zaštiti državne granice.

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
10:50 19.10.2018.

Može li pučka prravobraniteljica odgovoriti koja je od dvije žene ovog nesretnika iz Šida zakonita... I šta sa azilom za čovjeka koji je došao sa dvije žene i desetero djece?! Ko je i kada ozakonio poligamiju u Hrvatskoj, jer su svi bili smješteni u Tovarniku pa u Porinu!? Možemo li i mi granicu prelaziti gdje nam se čini da nema policije?!