ANALIZA

Sudovi nisu mogli poništiti nezakonita invalidska rješenja

Foto: Arhiva VL
Sudovi nisu mogli poništiti nezakonita invalidska rješenja
12.10.2012.
u 12:01
Tužitelj ima ovjerenu presliku pa mu je sud “poklonio vjeru” da je pravomoćno i ovršno rješenje primio
Pogledaj originalni članak

Analiza jedne od više presuda Vrhovnog suda pokazuje kako je u sporu oko kojeg se začela polemika između ministra branitelja Freda Matića i odvjetnika Mate Knezovića presudno što je 145 pripadnika HVO-a u posjedu ovjerenih preslika rješenja o invalidnini. Od ostalih gotovo 10.000 pripadnika HVO-a tužbe ne treba očekivati ako nisu u posjedu preslika spornih rješenja iz MORH-a, koja bi se zakonski mogla poništiti. No, za postupke u tijeku i presuđene slučajeve ni pravni eksperti ne nalaze izlaza iako “zakonom se svašta može propisati”.

>>Ovo je M. Knezović, odvjetnik zbog kojeg se trese državni proračun

Travaš i Sessa se ograđuju

Inače, sporna rješenja već je poništavalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jer nije bilo zakonskog uporišta da se pripadnicima HVO-a prizna status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Ali, Upravni sud je to poništio, a Vrhovni sud potvrdio u povodu DORH-ovih zahtjeva za zaštitu zakonitosti. I prema shvaćanju Upravnog suda nije bilo zakonskog temelja za ta rješenja, ali to ne predstavlja zakonom propisani razlog za poništavanje pravomoćnog i ovršnog rješenja!

Kako nam je odvjetnik Knezović rekao da očekuje reakcije, kontaktirali smo s prozvanima. Odgovor nismo dobili iz Ureda predsjednika države. Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa odbio je komentirati prozivanje sukobljenih strana te osobito nema što dodati onome što je Vrhovni sud utvrdio u više odluka. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš odbio je komentirati postupke u tijeku. Što se tiče aluzija na način pribavljanja stranaka, ističe kako u HOK-u vjeruju da odvjetnici poštuju propise i etiku sve dok se temeljem prijave u disciplinskom postupku ne dokaže suprotno. Na primjedbe odvjetnika Knezovića o diskreditaciji uzvraća kako i odvjetnici mogu tražiti zaštitu pred sudom, s tim da HOK načelno osuđuje svaki pokušaj diskreditiranja rada odvjetnika, a posebno iznošenje neargumentiranih i nedokazanih tvrdnji vezano uza zastupanje interesa stranaka.

>>Branitelji HVO-a: Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac

U arhivi Vrhovnog suda pronašli smo revizijsku odluku prema kojoj je Republika Hrvatska izgubila spor protiv tužitelja iz BiH kojeg je zastupao odvjetnik Knezović. Zagrebački sudovi su T. K. dosudili invalidninu i dodatak od ukupno 166.990,89 kuna sa zakonskom kamatom te sudski trošak od 16.606 kuna.

Bio je pripadnik MORH-a

T. K. je zagrebački Ured za obranu Centar 1997. priznao status 70-postotnog ratnog vojnog invalida od 1. kolovoza 1993., na što je MORH dao suglasnost pa je to rješenje postalo pravomoćno i ovršno. Kako je T. K. sudu dostavio ovjerenu presliku izvornog rješenja, Vrhovni sud je “poklonio vjeru tužitelju da je predmetno rješenje primio” te je odbio prigovore da je riječ samo o nepravomoćnom nacrtu rješenja. Sudovi su utvrdili i da T. K. nije pripadnik HVO-a jer je ranjen 1993. kao pripadnik specijalne postrojbe MORH-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:10 12.10.2012.

Hm Ovo s braniteljima polako ali sigurno prelazi u perverziju. Bilo ih je malo kad je trebalo. Iza rata 300 000, sada 500 000, sutra nekoliko milijuna. Kad vidim kod sebe ljude koji su bili isto gdje i ja, a prolupali su, propili se, propali i za sve krive rat ne mogu se složiti, jer neki moji suborci još uvijek rade kao i ja, nose teret države koju bi svi pokrali, na svojim leđima i ne nadaju se nikakvoj mirovini, jer je neće biti kad čemo mi biti na redu da u nju idemo. Zato, - objvaviti popis branitelja i da svi vide tko prima mirovine i odmah će se znati tko je muljer, a tko branitelj.

IC
ico1
12:15 12.10.2012.

Evo jedan primjer, Štabi reko Blago Zadro sad na sve ovo.. Balgo zadro Branitelj a njegov sin nije koji je poginuo na Kpresu. Mislim dase okreće u grobu..

MA
marcellus
12:10 12.10.2012.

Genijalci dajte mi objasnite kako je nešto nezakonito ako sud to ne može poništiti? Naravno da je sve po zakonu, sviđalo se to Fredu ili ne...