Blic-proces

Suđenje koje je u Gospiću trajalo 10 godina Ujević završio u tri dana

Foto: Arhiva VL
Suđenje koje je u Gospiću trajalo 10 godina Ujević završio u tri dana
20.01.2011.
u 08:30
Prema optužnici, Zlatko Bičanić pogodio je s dva hica Milana Podnara u Otočcu. No Podnar je Bičaniću oteo oružje i uzvratio istom mjerom
Pogledaj originalni članak

Sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević za sutra je najavio objavu presude u slučaju u kojem se Zlatko Bičanić (29) i Milan Podnar (36) terete za pokušaj ubojstva. Tako će za samo tri dana na karlovačkom sudu biti riješen slučaj koji gospićko pravosuđe nije uspjelo dovesti ni do prve nepravomoćne presude gotovo deset godina.

Rambo iz Otočca

Predmet je stigao na rješavanje Županijskom sudu u Karlovcu u sklopu projekata reforme hrvatskog pravosuđa. Većinu predmeta koji su tako preneseni u Karlovac ovdašnji odvjetnici, ali i suci, ocjenjuju krajnje konfuznima. Tako je i u ovom slučaju. Prema optužnici, sporni događaj zbio se u Otočcu 2. prosinca 2001. godine. Najprije je Podnar u jednom kafiću uz pomoć nekoliko kolega pretukao Bičanića. Bičanić je poslije toga, kako tvrdi optužnica, otišao u stan svog brata Gorana i uzeo njegov službeni policijski pištolj Crvena zastava. Uputio se u obližnji diskoklub. Poslije ponoći ispred tog objekta prema Podnaru ispalio je tri hica. Podnar je dva puta pogođen. No bez obzira na to, nastavlja se u optužnici, Podnar je uspio Bičaniću oteti pištolj i njime ga pogoditi čak dvaput. Jedan hitac Bičanića je pogodio ispod ruke, kraj šestog rebra, a strijelni kanal išao je od desne prema lijevoj strani. Drugi metak ušao je kroz prsa i nakon prostrjela izišao na stražnjoj strani ramena.

– To jednostavno nije istina. Taj slijed događaja nije moguć čak ni u filmu – dio je obrane Zlatka Bičanića u ovom slučaju. Prema njegovim riječima, sve se dogodilo posve drukčije, a zbog propusta i on je optužio tamošnju policiju.

– Podnar je prema meni krenuo s pištoljem, psovao mi majku i govorio kako će me ubiti. U strahu sam tada izvukao svoj pištolj kako bih se obranio. U jednom trenutku čuo sam pucnje i osjetio da me je metak pogodio. Nisam nišanio, tek sam u grču nekoliko puta opalio u njegovu smjeru. Jasno sam vidio da sam ga pogodio jer je odletio dva metra prema natrag. No unatoč svemu, u ovom me se slučaju uvjerava da je Podnar, pošto sam ja pucao u njega, pao, i to prema meni i tek onda pucao u mene. Kako je na kraju sročena ovakva optužnica, doista ne znam. Poslije sam doznao da je policijski očevid bio katastrofa. Na mjestu na kojem se dogodila pucnjava hodalo je mnoštvo ljudi koji su izišli iz diska i nogama šutali čahure. Većina svjedoka Podnarovi su prijatelji koji te noći uopće nisu bili ondje – ispričao je Bičanić.

Maloljetnik u ratu

Veliki srebrni pištolj, kako je Bičanić opisao oružje koje je nosio Podnar, nikad nije pronađeno. Za razliku od prvookrivljenog, drugookrivljeni Podnar ostao je pri svojoj prvotnoj odluci i nastavio se braniti šutnjom. Na kraju suđenja zatražio je da se konstatira da je sudionik Domovinskog rata, i to još kao maloljetnik, te da je više puta odlikovan.

Ovaj predmet mogao je biti okončan i prije, no rasprave sazvane pošto je predmet iz Gospića prebačen u Karlovac nekoliko su puta odgađane.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DE
denderi
05:30 21.01.2011.

kakve veze ima na sudu ako je netko tobožnji branitelj i djelo koje je učinio....po meni morao bi biti još strože kažnjen jer blati ugled nas branitelja

L0
L0rDPh03n1X
11:05 20.01.2011.

\"– To jednostavno nije istina. Taj slijed događaja nije moguć čak ni u filmu – dio je obrane Zlatka Bičanića u ovom slučaju\"..... pa nastavlja.... \"Nisam nišanio, tek sam u grču nekoliko puta opalio u njegovu smjeru. Jasno sam vidio da sam ga pogodio jer je odletio dva metra prema natrag.\"... hahahaha, a daj mi molim te objasni sta je to ovdje drugacije od radnje u filmovima? Da je odletio od metka dva metra unatrag i ti bi isto tako odletio unatrag. Newtonov treci zakon akcije i reakcije je neumoljiv :)

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:39 20.01.2011.

Sultan, kad si bio tamo i vidio, što se ne javiš za svjedoka nego tu trkeljaš?!