Uskraćeno pravo?

Predstavnici Studentskog zbora Hrvatskih studija nisu smjeli pozdraviti studente

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Predstavnici Studentskog zbora Hrvatskih studija nisu smjeli pozdraviti studente
02.10.2017.
u 16:15
Sloboda govora je vrlo jasno ustavno definirana odredba i apeliramo da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina , poručila je ministrica Divjak
Pogledaj originalni članak

Predstavnicima Studentskog zbora Hrvatskih studija danas je za službenog početka nove akademske godine uskraćena mogućnost da tradicionalno pozdrave studente prve godine i ujedno ih informiraju o svome radu.

To im je pravo uskraćeno iako je ono ranije bilo dogovoreno s upravom fakulteta, pod objašnjenjem da Zbor nije konstituiran, iako su njegovi predstavnici izabrani još u svibnju. Da se legalno izabranim predstavnicima treba dopustiti obraćanje studentima smatra i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

– Sloboda govora je vrlo jasno ustavno definirana odredba i apeliramo da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina sukladno uvriježenoj studentskoj praksi i dosadašnjem radu studentskih zborova – poručila je tako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak . 

Naglasila je da je Zakonom o studentskom Zboru i drugim studentskim organizacijama definirana obveza visokih učilišta koja se odnosi na njihove dužnosti prema studentskom zboru.

- Naglašavamo kako je podupiranje rada studentskih organizacija i studentskog zbora jedno od ključnijih načela. Također, Ministarstvo u planu normativnih aktivnosti za 2018. godinu planira izradu novog Zakona o studentskom predstavljanju i organiziranju koji će dodatno precizirati određene situacije koje se pojavljuju u djelovanju studentskih zborova, ali i drugih studentskih organizacija, naročito o dijelu koji se odnosi na izborni postupak studentskih predstavnika te njihovo sudjelovanje u tijelima upravljanja visokim učilištima. Između ostalog, cilj je povećati transparentnost rada studentskih organizacija i provedbu izbora predstavnika- poručili su iz Ministarstva.

Objašnjenje Hrvatskih studija ipak nismo dobili. Na naše pozive tijekom jučerašnjeg dana na Hrvatskim studijima nije se javio nitko.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.