MINISTARSTVO TVRDI DA SMO SPREMNI

Stranci broje dane do kraja embarga: Hrvatska zemlja je najjeftinija u cijeloj Europskoj uniji

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
žito
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Traktor u polju
18.07.2021.
u 09:21
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stava je kako će Hrvatska biti spremna za kraj embarga.
Pogledaj originalni članak

Za dvije godine će biti završiti embargo na prodaju zemljišta državljanima Europske unije, što se već primijeti po većem zanimanju građana, pa time i rastu cijena. Neke parcele već su dosegle cijenu od 15.000 eura za hektar.

Jedan hektar zemlje u Prelogu košta 100 000 kuna, a kad stranci krenu kupovati cijena će biti još i skuplja. Te činjenice je itekako svjestan vlasnik OPG-a Vlado Vuk koji obrađuje 130 hektara pšenice, kukuruza i soje.

- Kod nas je hektar oko 10.000 do 15.000 eura. Ima i skuplje, a jeftinije ne. Bojimo se samo sad kad će se dozvoliti strancima kupovina zemljišta da će cijene rasti. A kod nas zemlje nema! Međimurje je gusto naseljeno i problem je za zemlju, jako teški problem - objasnio je Vuk za RTL. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da  hektar livade u prosjeku košta 16.730 kuna ili gotovo 50 posto više nego 2016. Oranice su najskuplje, jer za njih treba izdvojiti 25.824 kune, ali u četiri godine cijena joj je porasla tek 20 posto. Za 15.025 kuna može se nabaviti hektar pašnjaka, koji je od 2016. poskupio 30 posto.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
žito

U usporedbi s cijenama diljem Europske unije, Hrvatska je najjeftinija. To znači, primjerice da će slovenski poljoprivrednik hektar zemlje u Sloveniji platiti 18 752, dok to isto košta u Hrvatskoj 3359 eura. Stranci se snalaze kako bi već sad kupili zemlju, što uključuje i otvaranje tvrtki. 

Zabrana prodaje strancima produljena je 2020. godine za tri godine da bi se riješio problem povrata, neuređenih zemljišnih knjiga i nedovršene privatizacije, kao i to da bogati stranci ne bi kupili zemlju koja zanima domaće poljoprivrednike. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stava je kako će Hrvatska biti spremna za kraj embarga. 

- Sigurno ćemo biti spremni. Možemo primijetiti u posljednje vrijeme rast cijena poljoprivrednog zemljišta. Mi smo danas dio jedinstvenog tržišta gdje su cijene poljoprivrednog zemljišta znatno više nego u Hrvatskoj. Za očekivati je rast cijena poljoprivrednih zemljišta - kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za RTL. 

Ministarstvo poljoprivrede uvjereno je kako nema razloga za brigu jer će Hrvatska i nakon 1. srpnja 2023. imati svu moć u svojim rukama i da se ponovo može uvesti embargo. 

VIDEO: Svaki šesti Hrvat, od 20 do 34 godine, nezaposlen je i ne školuje se!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 85

Avatar Svračak
Svračak
10:44 18.07.2021.

Neka se prodaje. Doživjeti će mo dane da budemo ponizni sluge stranih gospodara jer se nama nije isplatilo raditi.

PA
pajper
10:01 18.07.2021.

U Rumunjskoj plodna zemlja, po 1000 hektara u komadu 500 eur hektar bez ikakvih ogranicenja. Kada se plati 15.000 eur za hektar tu je proizvodnja preskupa u nema je.

Avatar fidelio
fidelio
10:06 18.07.2021.

Najbolje je za zemlju da ju netko obrađuje ili drugačije koristi. Ako stoji, onda od nje nema neke koristi. Ako ne stoji, onda treba radnike, industriju i otvara tržište. Nema ništa loše u prodaji zemljišta onima koji ga hoće koristiti. Jedino treba osigurati da su porezi viši ako na zemlji ništa ne radiš, kako bi bilo slabije isplativo držati zemlju radi umjetnog povišenja cijena (kao što banke rade sa stanovima).