Spor oko plaća

Štrajk željezničara: diljem Njemačke zaustavljeni međugradski vlakovi

Foto: Peter Steffen/DPA/Pixsell
Štrajk u Njemačkoj
Foto: Peter Steffen/DPA/Pixsell
Štrajk u Njemačkoj
10.12.2018.
u 07:53
Sindikat traži povećanje plaća od 7,5 posto, dok su državne željeznice ponudile pet posto u dvije faze i jednokratnu isplatu 500 eura
Pogledaj originalni članak

Štrajk željezničara zbog spora oko plaća s poslodavcem zaustavio je u ponedjeljak širom Njemačke međugradske vlakove, objavila je željeznička tvrtka Deutsche Bahn.

Četverosatni štrajk bi se trebao završiti u 9 sati, no glasnogovornik Deutsche Bahna rekao je da su kašnjenja i otkazivanja trajati čitav dan.

Štrajk je organiziran nakon što je u subotu sindikat EVG-a napustio pregovore o plaćama s tom željezničkom tvrtkom.

Foto: Peter Steffen/DPA/Pixsell
Štrajk u Njemačkoj

Štrajk će pogoditi putnike na lokalnim, regionalnim i dugim linijama, kao i teretni promet.

EVG traži povećanje plaća od 7,5 posto, dok su državne željeznice ponudile pet posto u dvije faze i jednokratnu isplatu 500 eura.

U Deutsche Bahnu tvrde da bi plaće tako narasle 7,1 posto.

Tvrtka smatra da je odluka sindikalaca da prekinu pregovore izazvala "posve nepotrebnu eskalaciju" koja će naštetiti putnicima za božićne blagdane.

Pogledajte i video štrajka radnika Uljanika:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MP
miroslav.petkovic.7564
14:47 10.12.2018.

Sve ekonomija cvjeta raste .Place iste sad i prije dvadeset pet god.Kad sam dosa u Njemac cigarete bile pet maraka sad blizu sedam eura! Tako benzin tri put skuplji pregrambeni proizvodi. Zatim auto bilo trideset tisuca maraka nopvo. Sto je bilo maraka sad Eura. Naj obicnijija kaseta AUDI A1 stoji dvadeset pet tisuca eura smjesno. Dvadeset god trebas zato radit.