VREMENSKA PROGNOZA

Stiže promjena vremena za vikend: Očekuje nas olujno nevrijeme

Foto: Borna Filić/PIXSELL
grmljavina
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Grmljavina
Foto: Borna Filic/PIXSELL
grmljavina, nevrijeme
09.07.2020.
u 10:40
Početkom nedjelje još malo kiše, a danju djelomično razvedravanje uz sjeveroistočnjak i mnogo ugodniju temperaturu.
Pogledaj originalni članak

Svi oni koji su se nadali ugodnom i sunčanom vremenu, u kakvom smo uživali posljednjih dana, za vikend će osjetiti samo promjenu vremena. Naime, u noći sa subote na nedjelju očekuje se prolazna nestabilnost vremena s kišom i grmljavinom, posebice na području sjevernog Jadrana, pri čemu su moguće i jače nevere. Na sjeveru zemlje zapuhat će jaka bura s olujnim udarima koji će se proširiti u nedjelju diljem obale uz manji pad temperature. 

Ugodno i lijepo vrijeme sve do vikenda 

Prema prognozama Tomislava Kozarića iz DHMZ-a, većih promjena na nebu iznad Hrvatske neće biti ni danas ni sutra, a UV indeks ostaje vrlo visok, a plavetnilo povremeno mogu prekidati samo visoki koprenasti oblaci, poznatiji kao cirusi.

– No promjene ćemo osjetiti u temperaturi zraka jer će u iduća dva dana s jugozapada naglo pritjecati još topliji zrak, a vrijeme ostati stabilno. Dakle, u četvrtak u Slavoniji i Baranji sunčano uz ponegdje malo oblaka. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, a najviša temperatura u porastu, pa se očekuje između 30 i 32 stupnja. 

Očekuje se da bi danas temperatura u poslijepodnevnim satima u središnjem dijelu Hrvatske mogla doseći od 30 do 32 stupnja, a prevladavat će većinom slab jugoistočni vjetar. 

– Pretežno sunčano i toplije bit će i na zapadu zemlje. Po kotlinama gorskih predjela ujutro svježe, a lokalno može biti magle. Vjetar u gorju slab, na sjevernom Jadranu do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a ujutro podno Velebita bura. Najniža temperatura od 8 u Lici do 20 stupnjeva na otocima, a najviša i do 31 – navodi Kozarić za HRT. 

Meteorolog Kozarić navodi kako će prevladavajuće sunčano biti danas i u Dalmaciji, uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, poslijepodne i jugozapadni, a ujutro uz obalu burin. More malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura će biti od 12 u Zagori do 22 na otocima, a najviša dnevna u unutrašnjosti Dalmacije do 33 stupnja.

– Prevladavajuće sunčano u četvrtak nastavlja se i na krajnjem jugu Hrvatske. Pritom će puhati slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak uz malo i umjereno valovito more, a ujutro lokalno burin. Danju vrlo toplo i vruće, a noć ponegdje topla. U petak u unutrašnjosti također mnogo sunca, a najviša temperatura i do 35 stupnjeva. 

Vrijeme za vikend 

U sjeverozapadne krajeve sredinom subote stići će frontalni poremećaj s kišom, pljuskovima i grmljavinom te jakim sjevernim vjetrom i osvježenjem. To će se najprije proširiti na cijelu unutrašnjost.  Moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Početkom nedjelje još malo kiše, a danju djelomično razvedravanje uz sjeveroistočnjak i mnogo ugodniju temperaturu.

U noći sa subote na nedjelju prolazno nestabilnije s kišom i grmljavinom, većinom na sjevernom Jadranu, pri čemu su moguće i jače nevere. Nakon zmorca, te kratkotrajnog juga, potkraj subote na sjeveru će zapuhati jaka bura s olujnim udarima i u nedjelju se proširiti na cijelu obalu uz manji pad dnevne temperature zraka.
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
danijelrukavina4
22:21 09.07.2020.

Nedavno sam čitao da olujno nevrijeme sa grmljavinom i sa dosta naelektriziranih čestica u zraku ubija viruse. Isto i sa ozonom, da ozon dosta ubija viruse. Da li mi netko može to potvrditi, i da li bi to vrijedilo i za virus covid 19 ili korona virus. Ako je ovo sa ozonom isto točno, onda ćemo u budućnosti se malo žešće boriti za svaku zelenu površinu.