ANKETA PRAVNOG FAKSA Na popisu ima pogrešnih imena

Stavili Rožića, a on uopće nije kandidat

07.05.2009.
u 17:47
Pogledaj originalni članak

Prema drugom krugu ankete o stajalištima birača pred lokalne izbore, koju je jučer na Pravnom fakultetu predstavio dr. Onesin Cvitan, Trogirani će najviše glasova dati Vedranu Rožiću, sadašnjem HDZ-ovu gradonačelniku, koji uopće nije kandidat na aktualnim izborima!

Isto tako, Splićanima je za glasovanje ponuđena i Ljubica Vrdoljak, iako nije kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

Anketa je nejasna
Kako u tekstualnom dijelu piše da je cilj istraživanja “percepcija građana o kandidatima”, očito je riječ o pogrešci, koja baca sjenu na rezultate ankete za koju su mnogi smatrali da je najobjektivnija jer je nije naručila ni jedna politička stranka, a provodili su je studenti.

– Takve pogreške nisu beznačajne. Pokazuju katastrofalno neznanje onoga koji postavlja pitanja, ali i ispitanika – smatra dr. don Ivan Grubišić. Kaže da su studenti, nakon što je službeno objavljena lista, morali izbaciti Vedrana Rožića i Ljubicu Vrdoljak, koji se nisu kandidirali.
– Ako anketa nije jasna, ni odgovori nisu precizni – naglašava dr. Grubišić.

Kandidat HDZ-a za trogirskoga gradonačelnika Vinko Brkan, koji uopće nije uključen u ispitivanje, smatra da pogreška nije velika jer, tvrdi, i on bi dobio jednak postotak kao i Vedran Rožić. Nažalost, to ne možemo saznati. S druge strane, Luka Podrug, pravaško-demokršćanski kandidat za gradonačelnika Splita, drži kako je izravno oštećen uvođenjem Ljubice Vrdoljak na listu jer se obraćaju istome biračkom tijelu.
– To je još jedna od naručenih plaćenih anketa. Razočaran sam što prof. Cvitan uvlači i Pravni fakultet u naručenu anketu – kaže Podrug.

Neozbiljno
Jedino u izbornome stožeru Željka Keruma, koji je u anketi postigao najbolje rezultate, drže da je upravo ovo istraživanje najvjerodostojnije jer ga nije naručila ni jedna politička stranka. Izborni centar Ranka Ostojića ima suprotan stav.

– Anketu Onesina Cvitrana ocjenjujemo nevjerodostojnom! – istaknuli su. U stožeru Ivana Kureta drže kako je anketa “pomalo neozbiljna”.
– Pojavljuju se osobe koje nisu prijavile kandidaturu, a i nelogično je da se smanjio rejting baš svim kandidatima – ističu.


Dr. Onesin Cvitan: To nije važno!

– Ne znam kako je došlo do pogrešaka. Studenti su imali punu slobodu, morate njih pitati, ja sam tu za metodološku podršku – rekao nam je dr. Onesin Cvitan. Međutim, naglašava kako nije riječ o važnom propustu jer je važno bilo pokazati koliki interes izazivaju neposredni izbori.
– Studenti su radili korektno i pošteno. Nikoga nisu htjeli oštetiti – zaključio je dr. Cvitan.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr