Izvještaj State Departmenta

State Department: Thompsonov koncert antisemitistički

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
State Department: Thompsonov koncert antisemitistički
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Zorana Bajt
27.10.2009.
u 12:39
Opća je ocjena da je Hrvatska zemlja u kojoj se poštuju vjerske slobode.
Pogledaj originalni članak

Američki State Department u svome godišnjem izvještaju o stanju vjerskih sloboda u 198 zemalja u svijetu navodi koncert Marka Perkovića Thompsona održan u Zagrebu 30. svibnja kao primjer antisemitizma u Hrvatskoj. U izvještaju objavljenom na internetskoj stranici Sate Departmenta Hrvatskoj su posvećene četiri stranice (http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2009/127304.htm).

Povrat imovine
– Vlada, ustav i zakoni poštuju vjerske slobode, prakticiranje religije je slobodno. Postoje izvještaji o problemima vezanim uz povrat imovine vjerskih zajednica ili incidente protiv članova Srpske pravoslavne crkve i židovske zajednice – piše u izvještaju. U dijelu koji govori o antisemitizmu, koji se u izvještaju ocjenjuje kao rijetka pojava, navodi se da je “30. svibnja 2009. održan koncert popularnoga nacionalističkog pjevača Marka Perkovića Thompsona uz ustaške pozdrave, simbole i pjesme male skupine u publici te policijsku intervenciju i uhićenje šest osoba”.

Među antisemitističkim ispadima navodi se i istup Vedrane Rudan na Novoj TV 26. siječnja, koja je stanje u Gazi usporedila s holokaustom. Kao incident spominje se i navodni pokop bivšeg zapovjednika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj odori 20. srpnja 2008., za što istragom nije nađeno dovoljno dokaza.

Napadi na svećenike
Nadalje, u izvještaju se konstatira da je došlo do povećanja broja verbalnih napada na pravoslavne svećenike, posebno u Šibeniku, a kao incidenti navode se i provale u prostorije Islamske zajednice u Splitu u travnju i listopadu, uz oštećenja i uvredljive poruke.

Kad su u pitanju ostale zemlje, za Mijanmar, Kinu i Kubu ocjena je da najviše krše vjerske slobode u svijetu, dok su Afganistan, Iran i Sjeverna Koreja spomenute kao zemlje koje “provode ili toleriraju posebice teška kršenja vjerskih sloboda”. U izvještaju se navodi da gotovo sve europske vlade poštuju vjerske slobode, ali u nekim zemljama i dalje dolazi do diskriminacije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 91

BE
besliciv
13:39 27.10.2009.

\"ko jaci taj kvaci\" ; pa jesu li Lideri svijeta ili nisu ? Thompsone gasi se jer ce te ugasiti...pun im je kufer balkanskih provokatora .... a i meni te je pun kufer ! Poseljacili ste muziku&mladez , pretvorilo se to sve u \"hrvatsku chirilicu\" , ona porno zvijezda zavija u beogradu , brena przi po zagrebu , sve izgleda kao ruzan san....mozda ce nas ameri probuditi , dao bog.(Obama)

BE
besliciv
13:52 27.10.2009.

PrsutiMasline je napisao/la: plavomore: mozda da nam kmice donesu kulture? ------------------ LOL hoce i to sigurno (ne samo nama jasno pod uvjetom da ga republikanci ne ukokaju) Zivim tu kod \"kmice\" vec dugo i svaki put kad dodjem doma ( Zagreb) smuci mi se u sto se to pretvorilo , ne volim to javno reci ali sto se kulture i muzike tice ; i od toga smo se \"odcijepili\". Zimku da si i ti iz \"kvarta\"...

AU
autoritet
13:33 27.10.2009.

Računa li se antikroatizam Slavka i Ive Goldsteina kao prekršaj ili prednost u demokratskom smislu?