NE OSTAVLJAJTE ISPRED DOMA

Znate li da imate pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje. Donosimo detalje kako to možete učiniti!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gomila sme?a ispred NSK
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Glomazni otpad u centru grada
21.06.2022.
u 07:15
Odvesti se može do četiri kubika godišnje odjednom ili u dva navrata do 2m3, a zahtjev dolazi zajedno s računima ili se može preuzeti na internetu. U glomazni otpad spadaju daske, namještaj, madraci, stare perilice, pločice...
Pogledaj originalni članak

Poseban tretman u sklopu usluga odvoza otpada na području Zagreba pripada glomaznom, odnosno krupnom otpadu. Drveni ormari, madraci, stare perilice, šuta, pločice, daske – sve to spada u glomazni otpad, a riječ je o predmetima koje zbog volumena ili mase nije prikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. I zato, osim mogućnosti odlaganja u reciklažno dvorište, za njih postoji i poseban sustav odvoza koji se obavlja na zahtjev. Zagrebački holding, odnosno Čistoća omogućuje građanima uslugu odvoza glomaznog otpada, i to dva puta godišnje.

Zagrepčani, dakle, početkom svake kalendarske godine uz jedinstvenu uplatnicu Holdinga dobivaju i dva obrasca zahtjeva za odvoz glomaznog otpada putem kojih mogu to i zatražiti. Godišnje se može zatražiti ili odvoz od četiri kubika odjednom u godini dana, ili dva puta godišnje, ali za količine do dva kubika. Sve što treba jest ispuniti zahtjev za odvoz u koji je potrebno upisati osobne podatke, vrstu i količinu otpada koja se želi odvesti te ostale podatke, a Čistoća će u roku od 20 dana kontaktirati korisnika i dogovoriti termin preuzimanja otpada. Nakon što se dogovori termin, dolazi kamion Čistoće na dogovorenu adresu i preuzima krupni otpad. Tako je u 2021. godini Čistoća ukupno zaprimila 14.385 zahtjeva. A osim putem obrasca koji dolazi na adresu korisnika, zahtjev se može podnijeti i putem online obrasca na web-stranicama Čistoće.

Građani imaju mogućnost naručiti odvoz i izvan dogovorenih termina, ali u tom slučaju moraju platiti naknadu. Krupni otpad može se odložiti i u reciklažnim dvorištima, ali u ograničenim količinama. Svaki građanin ima, naime, pravo donijeti krupni otpad u mjeri do 200 kilograma unutar šest mjeseci.

Bitno je, osim toga, naglasiti da se s glomaznim otpadom ne bi smio ostaviti i problematičan otpad poput baterija i akumulatora ili azbestnih ploča. Nipošto se ne može odložiti ni salonit, šindra, staklena i metalna vuna, stiropor, knauf kao ni otpad koji se odvojeno prikuplja u spremnicima na javnim površinama i u spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima.

Odvojeno prikupljeni glomazni otpad od građana Čistoća, inače, obrađuje samostalno. Osnovne kategorije koje se ručno sortiraju su drvo, metali, plastika, papir i karton, EE otpad, otpadne gume i dr. Oko 30 posto glomaznog otpada čine ojastučene garniture, fotelje, kauči i madraci, tepisi, zavjese i sl., koje se obrađuju pomoću drobilica koje još dodatno izdvajaju metal i drvo, a samo ostatak se odlaže kao miješani komunalni otpad na odlagalište.

VIDEO Rezolucija zemlja

Zbrinuti se može i građevinski otpad

Zagrepčani mogu zatražiti odvoz do 10 vreća građevinske šute od maksimalno 80 litara, i to na istom obrascu kao i za glomazni otpad. Godišnje se može odvesti 20 takvih vreća. Građevinski otpad građani s područja Grada Zagreba mogu dovesti i odložiti bez plaćanja naknade na adresi Tišinska ulica 26 (iza sajma automobila prva ulica desno – nasuprot Čistoće). Prihvaća se isključivo građevinski otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije, uklanjanja i održavanja postojećih građevina, koji nema opasnih svojstava te koji nije na bazi gipsa.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

WT
WTF!
08:41 21.06.2022.

Znamo! Mjesec i pol čekam da mi mailom jave datum odvoza