zabranjuju uvrede

Srpski parlamentarci više se neće 'častiti' izrazima poput stoko, bagro, ološu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Srpski parlamentarci više se neće 'častiti' izrazima poput stoko, bagro, ološu
05.02.2015.
u 12:47
Mnoge uvredljive riječi više neće biti tolerirane u klupama srbijanskog parlamenta
Pogledaj originalni članak

Skupština Republike Srbije već godinama je mjesto gdje se odvijaju velike političke borbe kod naših istočnih susjeda, ali i mjesto gdje su se vrlo često mogle čuti i međusobne brojne uvredljive riječi. Na svakoj ozbiljnijoj i osjetljivijoj temi skupštinskih zasjedanja mogle su se čuti riječi poput bolesnik, kriminalac, lopov, stoko, bagro, ološu…, a kojima su se međusobno častili parlamentarci.

Zbog takvoga rječnika predsjednik parlamentarne skupine Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović inicirao je da se u Skupštini napravi rječnik izraza koji su neprimjereni tijekom skupštinskih rasprava. Taj prijedlog je Skupština prihvatila, a Administrativni odbor zadužen je da prijedlog rječnika i izradi. 

– Ne može netko da kaže kolegi da je bolesnik, kriminalac ili lopov. Tražimo da se napravi jasan indeks izraza i koje riječi ne smiju da se izgovore, a ne da se odredi načelno pravilo kršenja dostojanstva Skupštine, pa da predsjedavajući sam odlučuje koji se izraz pod ovo može podvesti – pojašnjava Stefanović. Dodaje i kako se prava oporbe drastično narušavaju te da im se ne dozvoljava da iskaže svoj politički stav u okviru teme. U isto vrijeme olako im se se izriču opomene.

– Molio sam da se određeni izrazi, prije svega "bolesnik", "lopov" i "kriminalac",, budu stavljeni izvan pravila skupštine zato što nitko od njih nije ni javni tužitelj, ni sudac, a ni liječnik koji može dijeliti dijagnoze – rekao je Stefanović. Slične izraze zastupnicima većine upućuju i predstavnici oporbe što po Stefanoviću također nije korektno. Kaže kako je problem i što su za neke od takvih izraza zastupnici oporbe dobili i po tri opomene u šest sekundi, a da pri tome niti jedan zastupnik vladajuće Srpske narodne stranke (SNS) nije opomenut.

– Ne tražim oko za oko, zub za zub, nego samo da se pravila ujednače – kaže Stefanović.

>>Karamarko: Dokazano je da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i pokušala stvoriti "veliku Srbiju"

>>'Presuda potvrđuje da je agresiju vodio Beograd. Ako neće Srbija, vrhu JNA sudit ćemo mi'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar emilsalis
emilsalis
14:10 05.02.2015.

Hrvatska opet kasni za komsijama.Rekli su donece eticki kodex u Saboru .....nista od toga !!Samo par alkomata i to je sve !!!

Avatar @promatrač
@promatrač
17:51 05.02.2015.

hhmm pa nije nitko kriv što oni to i jesu čime se dozivaju. A lagati se ne smije.

EI
eidgenosse
18:36 05.02.2015.

Joj nemugu vjerovat, to jos politicari i moras tako nesto naucit.. I on kao zna sta je dobro za u buducnost,, da ja imam takog vec bi davno otiso,, neandertaler.. Neki dan bilo u novinama u Svicarskoj, jedan se sliko gol u parlamentu.. I receno: taj je uvrijedio nas nase pra pra sto su se za nas borili, i odmah ga izbacili.. Nema tu rodjaka u policiji ili brata.. I svi se pitaju sto im tako dobro.. Zato sto cuvaju svoje drze se zakona iskreni jedan drugom.. Ima i tu idiota.. Di nema.. Ali nikad nisam dozivio da je neko vako iskren o korektan.