PROSVJED SREDNJOŠKOLACA

Srednjoškolci kod Primorca, a u subotu izlaze na ulicu

24.11.2008.
u 21:02
Pogledaj originalni članak

Iako je najavljen, prosvjed učenika strukovnih škola protiv državne mature se ipak neće održati.

– Umjesto toga, idemo na razgovor u Ministarstvo obrazovanja i kod ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ako ne budemo zadovoljni, prosvjed će biti u subotu – rekla nam je danas jedna od organizatorica prosvjeda, Andrea Španiček iz Srednje škole bana J. Jelačića iz Zaprešića. – Zašto se državna matura ne bi prilagodila učenicima strukovnih škola?

Što se događa ako želimo upisati fakultet u nekoj drugoj državi i znači li nešto u tom slučaju državna matura? Zašto nam po školama dolaze ljudi iz Ministarstva koji održe svoju prezentaciju, a ne znaju odgovore na naša pitanja? – neka su od pitanja na koja učenici strukovnih škola žele odgovore, ističe Andrea. Dodaje također da su od prosvjeda za vrijeme nastave odustali nakon što su im ravnatelji zaprijetili neopravdanim satima.

– Ne želimo da na prosvjed dođu oni koji ne žele ići u školu. Naš cilj nije srušiti državnu maturu, nego da je Ministarstvo prilagodi učenicima strukovnih škola. Nije pošteno da mi, ako želimo polagati maturu na višoj razini, godinu i pol moramo nadoknađivati zaostatke za gimnazijskim programima – naglašava učenica.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka kaže: – Državna matura na osnovnoj razini prilagođena je programima strukovnih škola, a velika većina fakulteta traži samo osnovnu razinu državne mature!

Pogledajte na vecernji.hr