završetak registracije

Srednje škole ove jeseni upisuju 47.481 učenika u 2217 razrednih odjela diljem Hrvatske

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
Srednje škole ove jeseni upisuju 47.481 učenika u 2217 razrednih odjela diljem Hrvatske
10.06.2019.
u 11:19
Svi oni koji se upisuju u srednje škole već su se morali prijaviti u upisni sustav, a 26. lipnja kandidati će morati odabrati srednje škole prema vlastitoj listi prioriteta.
Pogledaj originalni članak

Srednje će škole na jesen u ukupno 2217 razrednih odjela diljem Hrvatske upisati 47.481 učenika.

Pravo izravnog upisa u željenu srednju školu imaju oni učenici koji su izborili prva tri mjesta na državnim ili međunarodnim natjecanjima znanja, a bodove potrebne za zadovoljavanje praga u srednjim školama, koji su uvjet za upis, učenici osim uspjehom mogu ostvariti i drugim aktivnostima – ako su kao članovi grupe sudjelovali na natjecanjima ili su za osnovnoškolskog školovanja postigli izuzetne sportske rezultate. Svi oni koji se upisuju u srednje škole već su se morali prijaviti u upisni sustav, a 26. lipnja kandidati će morati odabrati srednje škole prema vlastitoj listi prioriteta.

Svi učenici trebaju provjeriti imaju li pri upisu u željenu srednju školu dodatnu provjeru znanja, poput prijamnog ispita ili ispita za provjeru znanja stranog jezika. Za takve obrazovne programe prijave u sustavu završavaju 1. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja. Isti dan počinje ispis prijavnica, a krajnji rok za njihovu dostavu u škole je 12. srpnja, a dan poslije objavljuju se konačne ljestvice, odnosno rezultati upisa.

Danas istječe rok za prijavu učenika s teškoćama u razvoju za preliminarno rangiranje programa obrazovanja za koje moraju imati stručno mišljenje Službe za profesionalnu orijentaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi se upisali u željene srednje škole. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.