Hrvatski sabor

22. godišnjica genocida u Srebrenici

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
07.07.2017.
u 10:36
Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, a u organizaciji zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Preporod".
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskom saboru danas je svečanom sjednicom obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, a u organizaciji zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Preporod".

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić kazao je kako i 22. godine nakon ovog stravičnog zločina pokapaju žrtve, pa će tako i ove godine u Potočarima pokopati 77 žrtava, od toga i sedam maloljetnika. Broj žrtava prešao je 6000, više od 1000 neidentificiranih, a 800-tinjak još čeka odluku najdražih da se njihovi nekompletirani ostaci pokopaju.

- Taj zloduh ne miruje, izjave poput „u Srebrenici nije bilo genocida“ koje dolaze iz usta političara potvrđuju zloslutnu misao da zlo nikada ne miruje. To je nama koji smo svjesni opasnosti takvih izjava motiv da nastavimo pomagati onima koji traže pravdu – kazao je Harun Omerbašić.

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj podsjetila je kako je 20. stoljeće razdoblje najstrašnijih sukoba, ali i pojave genocida.

- Posljednji je izvršen u Bosni i Hercegovini, a planetarni simbol tog zločina postala je Srebrenica. Osvajači tog grada odustali su od svakog oblika ljudskosti i počinili zvjerstva. Kako to da međunarodna zajednica uz sve resurse na raspolaganju nije spriječila patnje žrtava i zaustavila masovno ubijanje? – zapitala se Lekaj Prljaskaj te dodala kako se susrećemo s prešućivanjem, poricanjem ili umanjivanjem tog zločina, te poručila kako se protiv toga treba boriti istinom.

- Srebrenica je moralni testament naše epohe, jeziva priča o ljudskoj patnji i zlu, ogledni primjer kako nakazne i opskurne ideologije mogu provoditi zlo – ocijenio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ustvrdio kako treba stalno raditi na tome da se probudi svijest o tom zločinu kako se nikada više nešto tako ne bi ponovilo.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se pridružio odavanju počast svim žrtvama strašnih zločina, tisućama nevinih ljudi koji su izgubili svoje živote.

- 22. godine su prošle od tragičnih događaja, ali sjećanja nisu izblijedila, bol je još uvijek ista, posebno u obiteljima, a u nama ostalima prevladava osjećaj neshvaćanja zašto i kako se takav moglo dogoditi. Ti zločini mogli su se predvidjeti, a oni koji su mogli, nisu ih spriječili i to je najveća krivnja međunarodne zajednice – kazao je Jandroković te dodao kako tragedija traje dok se ne pronađe posljednja žrtva ovog genocida, pa svi moramo inzistirati da se to dogodi.

U glazbenom dijelu programa izvedene su "Srebrenička tugovanka" u vokalnoj izvedbi Sakine Modronja uz pratnju Ismeta Kurtovića na gitari te "Kad me noću sanak svlada", a pročitana su i imena 77 Srebreničana kojima će se klanjati dženaza ove godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Blond Beast
Blond Beast
12:20 07.07.2017.

zasto Pupovca nema u prvom redu? dali je uopce tamo?zar nema nesto rec o genocidu u Srebrenici?

SL
slavisajambrekovic
11:58 07.07.2017.

Ova fotografija sve govori, đavo-nečastivi je u stoci krupnog zuba. Bože, zašto ne uništiš đavola, i oslobodiš narod Svoj, izdajnika i rogonja. Nije šala, ali sam otišao u WC, i prisilio se na povraćanje, jer mi je zapela misao u grlu, a kakva, to ovi đavoli znaju, n9o nije riječ o belom luku i križu, oni su to prevazišli, zamisluio sam da toj stoci oduzmemo sav pokradeni novac i jadnu dušu, i evo naterali me na povraćanje. Kako su me stvorovi , otkrili, da im želim zlo. Majka ih nakotila!!!!!!!!!!!!!!!!!

FE
fefellerunt
16:57 07.07.2017.

Možda da muislimani nisu slali mudžahedine i ostale postrohbe armije bih na hrvate, nego na srbe ne bi ni došlo do srebrenice, ali onda nebi bile protjerane i ubijene tisuće Hrvata