Borbeno vozilo

VIDEO Srbi tvrde da im zbog 'Malog Miloša' i Rusi zavide: 'On je mali, ali ubitačan'

Foto: Screenshot/YouTube
VIDEO Srbi tvrde da im zbog 'Malog Miloša' i Rusi zavide: 'On je mali, ali ubitačan'
14.11.2017.
u 09:13
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije mjesec dana, tijekom vježbe "Sloboda 2017", rekao je da se dužnosnicima iz Rusije od sveg oružja najviše svidio "Mali Miloš".
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Ruske Federacija hvalili su srpsku besposadnu borbenu stanicu popularno nazvanu "Mali Miloš", a iz beogradskog dnevnika Blic kažu da bi ga se najbolje moglo opisati rečenicom "tako mali, a tako ubitačan". 

To oružje Srbi su predstavili prije pola godine, a povod za novi tekst o "Malom Milošu" bilo je prošlotjedno testiranje streljačkog naoružanja srpske vojske, gdje je svoju moć demonstriralo i ovo oružje. 

Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL, ilustracija
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL, ilustracija
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska

Tehnološka specifičnost mu je i način gađanja

Vojska Srbije još se ne koristi "Malim Milošem" jer nije prošao sva testiranja. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije mjesec dana, tijekom vježbe Sloboda 2017., rekao je da se dužnosnicima iz Rusije od sveg oružja najviše svidio "Mali Miloš". 

Iz srpskog Ministarstva obrane kaže da to borbeno vozilo služi za gađanje ciljeva iz mitraljeza i ručnog bacača granata. Vozilo je naoružano mitraljezom kalibra 7,62 milimetra i ručnim bacačem granata od 40 milimetara. Maksimalna brzina kretanja mu je 7 km/h. Rad motora je nečujan, a čuju se jedino gusjenice, što znači da je neprimjetan na udaljenosti od nekoliko stotina metara. 

Njime se upravlja bežičnom vezom, a tehnološka specifičnost mu je i način gađanja. – Posjeduje moćnu optičku elektronsku napravu koja se sastoji od dnevne kamere s mogućnošću zooma od 0 do 30 puta i termovizijske kamere za noćni vid rada i gađanja i laserskog mjerača daljine. Software ima sustav za upravljanje vatrom koji bira oružje, a na osnovu toga i izmjerene daljine laserskog mjenjača može automatski odrediti sve elemente gađanja. Ili to može napraviti operater uz pomoć daljinskog upravljanja – ističu u srpskom Ministarstvu obrane.  

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 141

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:16 14.11.2017.

srbija je sve manja, pa im i trebaju sve manji tenkići

DU
Deleted user
09:32 14.11.2017.

Ivica Kristović je danas zadužen za "informisanje" iza pašaluka......

Avatar Matija22
Matija22
09:29 14.11.2017.

haha pa u turbo limaču ima bolje igračke od ove hahaha