PRAVDA U SPLITU Sveučilište dalo rektoru zajam izvan rang-liste

Splitski rektor Ivan Pavić: Nisam si dao kredit od 800.000 kuna

Foto: Foto: Tino Jurić
Splitski rektor Ivan Pavić: Nisam si dao kredit od 800.000 kuna
29.10.2008.
u 19:25
Pogledaj originalni članak

Senat Splitskoga sveučilišta dodijelio je rektoru Ivanu Paviću, koji predsjeda Senatom, subvencionirani stambeni kredit od 800.000 kuna izvan redovite rang-liste.

Informacija koju je na portalu objavio Dejan Vinković, profesor na splitskom PMF-u, izazvala je lavinu reakcija. Mnogi su odmah kazali da je to eklatantan primjer sukoba interesa.

No, drugi sudionici slučaja, članovi Senata, imaju potpuno oprečno mišljenje.

Prorektor ga predložio
– Nema govora o tome da je posrijedi sukob interesa. O kreditima odlučuje Senat. Upravo sam ja predložio da rektor Pavić dobije subvencionirani stambeni kredit zbog toga jer od Sveučilišta nikada ništa nije dobio, a vrlo je kvalitetno radio u jednom mandatu kao prorektor te u dva kao rektor – kaže Dragan Bolanča, prorektor Sveučilišta za pravne i kadrovske poslove.

Dodaje da je rektor kredit odbio, međutim, Senat je Bolančin prijedlog ipak jednoglasno prihvatio.

Senat Sveučilišta donio je 11. rujna odluku o dodjeli šest subvencioniranih stambenih kredita. Dobili su ih: akademik Franjo Parać s Umjetničke akademije, dr. Pavo Barišić s Filozofskog fakulteta, dr. Dolores Biočina-Lukenda i dr. Matko Marušić s Medicinskog fakulteta, rektor Ivan Pavić i Paula Vučemilović-Šimunović, glavna tajnica na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu.

– Sve je u skladu s Pravilnikom o kreditiranju zaposlenika, sve je čisto, nitko nikome nije uzeo pravo – tvrdi prorektor Bolanča dodajući da je Sveučilište iskoristilo samo 60 posto dodijeljenih sredstava te da je bilo 12 slobodnih mjesta.

Ugovor o subvencioniranim stambenim kreditima potpisuju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilište i Zagrebačka banka.

I Marko Tomašević, predsjednik Povjerenstva za stambenu problematiku, tvrdi da nema nikakvog sukoba interesa.

Na kraju otišao u banku
– Ako cijela akademska zajednica ima pravo na kredit, ima ga i rektor. U Povjerenstvu su članovi svih sastavnica Sveučilišta i a priori sam za to da svi imaju jednaka prava – kaže Tomašević te dodaje da Vinković skreće pozornost na sebe.

– Kako bi bilo da predsjednik Sabora, zato što je na toj funkciji, nema pravo živjeti u stanu, nego u baraci? – pita slikovito Tomašević.

Javio nam se i sam rektor.
– Moja moralna načela kao predsjedatelja Senata ne dopuštaju mi da iskoristim pravo koje mi je Senat dao. Kredit nisam uzeo! Za rješavanje stambenih problema svoje obitelji dignuo sam komercijalni kredit u Splitskoj banci – kaže Pavić.


Ministarstvo: Odluka Sveučilišta zasigurno nije etična!

“Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa od Splitskog sveučilišta već je zatražilo očitovanje i uvid u navedenu odluku. Ako se utvrdi da postoji bilo kakva nepravilnost u njoj, Ministarstvo će po hitnom postupku obustaviti subvencioniranje kamata onim dobitnicima kredita kod kojih se utvrde nepravilnosti. Te kredite odobravaju banke temeljem popisa dobitnika koji dostavlja Sveučilište, a Ministarstvo subvencionira samo dio kamata. Potrebno je, također istaknuti, da čak i ako odluka Sveučilišta nije nezakonita, ona zasigurno nije etična, a samim time i prihvatljiva”, piše u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje je potpisao V. Majić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr