OSVOJIO NOVI MANDAT

Više od 14.000 glasova prednosti: Puljak uvjerljivo pobijedio Đogaša u utrci za gradonačelnika

Foto: DIP
Foto: DIP
Foto: DIP
10.07.2022.
u 21:24
Ivica Puljak je osvojio 27.496 glasova, a nestranački kandidat HDZ-a i HSS-a Zoran Đogaš 13.243 glasa
Pogledaj originalni članak

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak odnio je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu prijevremenih izbora, pokazuju privremeni rezultati Državnog-izbornog povjerenstva (DIP) nakon što su obrađena sva biračka mjesta.

Ivica Puljak je osvojio 27.496 glasova, a nestranački kandidat HDZ-a i HSS-a Zoran Đogaš 13.243 glasa.

Ti podaci temelje se na sva 163 biračka mjesta, pokazuju podaci DIP-a.

Puljak će zajedno sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijom Kuzmanićem voditi grad Split sljedeće tri godine do redovitih lokalnih izbora, u proljeće 2025.

Vlada je raspisala prijevremene izbore u Splitu nakon što su Puljak i njegovi zamjenici Ivošević i Kuzmanić dali ostavke 8. travnja jer su izgubili podršku partnera u Gradskom vijeću. 

Na izbore u drugom krugu izašlo 41.571 birača, odnosno  njih 28,36 posto.

Pravo glasa u drugom krugu imalo je 146.581 punoljetni građanin.

Broj nevažećih listića je 823 ili 1,98 posto.

Drugi krug izbora za gradonačelnika Splita i njegove zamjenike održan je jer nitko u prvom krugu nije dobio natpolovičnu većinu.

Puljak je u prvom obraćanju rekao da su građani Splita koji su ih izabrali poslali jasnu poruku, te da ih čeka veliki posao s kojim će početi već sutra.

Tijek događaja

21:25  - Novoizabrani gradonačelnik Splita Ivica Puljak komentirao je rezultate prijevremenih izbora.

- Bit ću gradonačelnik svih građana Splita. Građani Splita koji su nas izabrali poslali su jasnu poruku, a to je da je ovaj smjer uvođenja red i smjer u kojemu svi građani jednaki je smjer u kojem žele da gradimo Split u sljedeće tri godine. Zahvaljujem svima. Sutra nas čeka veliki posao i pozivam sve da nam se pridruže - kazao je Puljak nakon čega su mu počeli skandirati 'bravo'.

>> VIŠE OVDJE

21:18 - Obrađeno je ukupno 163 biračkih mjesta. Ivica Puljak uvjerljivi je pobjednik s 27.496 glasova odnosno 66,15 posto glasova birača, dok je Zoran Đogaš ostvario 13.243 glasova Splićana tj. 31,85 posto. Na drugi krug izbora u Splitu izašlo je ukupno 28,36 posto birača Splita.

Foto: DIP

21:13 - Javnosti se obratio Zoran Đogaš. 

- Hvala vam lijepa što ste tu. Želim čestitati Puljku na pobjedi na ovim izborima. Ljudi su svojim neizlaskom pokazali svoj stav i moramo ga čuti. Poštujem i jedne i druge birače, ali oni koji su izašli su ostvarili svoje demokratsko pravo da izabiru put kojim će Grad ići iduće tri godine. Zahvaljujem svima, ali moram zahvaliti i svima onima koji su vjerovali u nas. Srcem i dušom smo krenuli u ovu utakmicu i odigrali je fer i iskreno. Nadam se da će stanje u našem gradu ići nabolje i da ćemo se izvući iz ove krize vlasti i upravljanja - kazao je te se zahvalio dekanu Medicinskog fakulteta, studentima i pacijentima. 

>> VIŠE OVDJE

21:00 - Još samo jedno biračko mjesto nije obrađeno. Zasad vodi Ivica Puljak s 27.300 glasova, dok Zoran Đogaš ima 13.246 glasova Splićana. 

20:56 - U izbornom stožeru Ivice Puljka krenulo je slavlje. 

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Slavlje u stožeru stranke Centar, Ivica Puljak uvjeljivo vodi

20:33 - Do 20.30 sati obrađena su gotovo sva biračka mjesta - 159 od ukupno 163. Za Ivicu Puljka glasovalo je 26.722 birača nasuprot Zoranom Đogašem koji je osvojio 12.829 glasova Splićana. 

20:00 - Prema prvim rezultatima koje je objavio DIP, Ivica Puljak osvojio je 14.554 glasova odnosno 69,89 posto glasova Splićana, dok je za Zorana Đogaša glasovalo 5.872 birača odnosno 28,19 posto Splićana.

Na birališta je do 19 sati izašlo 28,81 posto birača. Obrađeno je 89 od ukupno 163 biračkih mjesta. 

Foto: DIP

19:57 - Izjave za medije dao je i Zoran Đogaš.

- Mala izlaznost je možda jedna od najjačih poruka i moramo je svi čuti. Hvala svima onima koji su izašli na birališta, ali hvala i svima onima koji su rekli 'možda i nije vrijeme, nisu sjajni uvjeti'. Takvo je stanje duha i moramo to prihvatiti - kazao je.

Komentirao je i poteškoće na koje bi mogao naići postane li gradonačelnik s obzirom na stanje u Gradskom vijeću.

- Bit će teško ali ne i nemoguće. Ja ne vidim razloga zašto bi netko imao problema govoriti o rješenjima za Split, o vrtićima, školama, dvoranama... 

19:34 - Prvi neslužbeni podaci pokazuju kako je Ivica Puljak u velikom vodstvu nad Zoranom Đogašem, javlja Slobodna Dalmacija

19:17 - Izjavu za medije nakon zatvaranja birališta dao je Bojan Ivošević

- Kutije su se tek otvorile, nemamo nikakvih informacija ali s obzirom da je izlaznost jednaka kao i prije 15 dana nemamo razloga ne vjerovati da će i rezultat biti isti. Teško da će se nešto promijeniti u dva tjedna. Anketa koju je provela jedna televizija jasno je pokazala nekakve trendove koji se događaju kod birača i vjerujem da nas na kraju očekuje pobjeda - kazao je Ivošević. 

19:10 - Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita Dražen Maravić izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta da je u drugom krugu prijevremenih izbora prijavljeno pet slučajeva kršenja izborne šutnje.

Jedna je prijava zaprimljena u subotu, a preostale četiri na sam dan izbora.

Temeljem tih prijava naknadno će se utvrditi radi li se o kršenju izborne šutnje. Novčane kazne za fizičke osobe iznose tri tisuće kuna, za kandidate od deset do 30 tisuća kuna te za pravne osobe od 100 do 500 tisuća kuna.

19:00 - Zatvorena su birališta u Splitu.

17:00 - Do 16:30 svoj glas je dalo 20,52 posto birača, tj. 25, 524 Splićana s pravom glasa. U istom razdoblju u prvom krugu svoj glas je dalo 21, 74 posto birača.

Foto: DIP

13:30 Večeras pratite Večernjakove specijalne emisije posvećene izborima u Splitu. Već u 19 sati Večernjakovi reporteri iz Splita Juraj Filipović i Slavica Vuković javljaju se iz stožera. Večernjakova urednica i novinarka Petra Balija ugostit će u našem studiju političke analitičare Ankicu Mamić Matu Mijića koji će od 20 sati komentirati rezultate.

Stoga budite večeras uz Večernji! Pratite uživo naše emisije oko splitskih izbora na vecernji.hr ali i preko Facebooka i YouTube kanala Večernjeg lista.

12:35: Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Dražen Maravić za Hinu je izjavio kako izborni dan u Splitu protječe normalnom dinamikom, uz sitne tehničke poteškoće koje se "promptno otklanjaju". Rekao je i da su do sada zaprimili tri prijave kršenja izborne šutnje o kojima će se odlučiti naknadno. Jedna je stigla u subotu, a dvije u jutarnjim satima nedjelje.

Sljedeće podatke o izlaznosti DIP će objaviti oko 17 sati.

Podsjećamo, uz gradonačelnika, Split bira i zamjenike gradonačelnika. Puljkovi su Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić, a Đogaševi Zrinka Mužinić Bikić i Tomislav Šuta.

12:05: Do 11:30 svoj glas je dalo 12,20 posto, tj. 15.174 građana Splita, što je zanemarivo manje od 12,36 posto koji su do 11:30 glasovali u prvom krugu.

10:51: Zoran Đogaš došao je glasovati sa suprugom

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Zoran Đogaš u društvu supruge stigao na glasačko mjesto

10:50: Izborna su mjesta poluprazna, prijavljuju mnogi izvori

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Slab odaziv birača u jutarnjim satima

10:42: Ivica Puljak i njegova supruga zajedno su došli glasovati, a Puljak je nakon pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Ivica Puljak u društvu supruge stigao na glasačko mjesto

Ivica Puljak i Zoran Đogaš natječu se u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika kao dvojica najbolje plasiranih jer nitko od kandidata u prvom krugu nije osvojio natpolovičnu većinu glasova. Pravo glasa ima 146.581 evidentirani građanin Splita, što je osam glasača više no u prvom krugu. 

To povećanje broja glasača, kako je objasnio Adžić Katalinić nastalo je pošto se u međuvremenu prijavilo još osam građana s prebivalištem u Splitu koji su stekli pravo glasovanja.

DIP će u 12 i 17 sati objaviti izlaznost birača u drugom krugu, a zatvaranjem birališta prestaje dvodnevna izborna šutnja. Neispunjeni glasački listić ili listić na kojem je birač glasovao za oba kandidata, smatrat će se nevažećim.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom kako bi mu se prilikom glasovanja mogao utvrditi identitet.

Ukupno 163 glasačka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati, a prve neslužbene rezultate DIP će na svojoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 20 sati, što je sat vremena ranije nego u prvom izbornom krugu. 

Rezultati će se početi objavljivati ranije jer se u drugom izbornom krugu natječu samo dvojica kandidata, objasnio je potpredsjednik splitskog Gradskog izbornog povjerenstva Vuko Adžić Katalinić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

ZD
zdenkoj
12:22 10.07.2022.

Je li vas sramota praznih birališta?

DD
dobar.dan
09:00 10.07.2022.

Cirkus!

RI
rimac444
11:23 10.07.2022.

nqajbolje birati puljka i ivoševića, dva u jedan, oni su vezani pupčanom vrpcom a dugonosa im briše guzice.