drama u Atlantiku

Spašeni Hrvat: Teška vrata su me poklopila i odsjekla mi prst

Foto: WVEC screenshoot
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Foto: WVEC screenshoot
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Foto: WVEC screenshoot
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Foto: WVEC screenshoot
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Foto: WVEC screenshoot
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Autori mvi/VLM, ba/VLM
19.01.2012.
u 08:39
Izvlačenje smo morali odraditi s visine od 50 metara zbog visokih valova i same visine broda, objasnio je dočasnik Obalne straže
Pogledaj originalni članak

Muškarac spašen s broda u Atlantiku prevezen je u bolnicu u Norfolku. Spašavanje 55-godišnjeg Hrvata bio je pravi izazov za Obalnu stražu, javlja WVEC. Unatoč snažnom vjetru i valovima, koji su bili visoki gotovo 8 metara, spasioci su ga uspjeli spasiti s tankera Orange Wave, koji je bio natovaren narančinim sokom, a bio je udaljen više od 300 kilometara od Elizabeth Cityja u Sjevernoj Karolini.

- Bilo je nevrijeme i uhvatio sam se za okvir vrata, a vrata su se od jakog udara vjetra otkvačila. U trenutku su me poklopila. To je strašno, kao udarac mačem. Odsjeklo mi je na lijevoj ruci prstenjak, a natuklo srednjak i mali prst - otkrio je Josip Grubeša za 24 sata.

- Zamotali su mi ruku i zaustavili krvarenje, a odrezani prst držali smo na ledu. Čekali smo helikopter obalne straže - dodao je Grubeša, kojemu liječnici nisu uspjeli prišiti prst jer je bio previše uništen.

Posada 157-metarskog broda pozvala je pomoć, a dvije letjelice odmah su krenule iz Elisabeth Cityja.

– Izvlačenje smo morali odraditi s visine od 50 metara zbog visokih valova i same visine broda – kazao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk. Dodao je da je more naviralo preko pramca i bočnih strana broda.

Spasilac koji se spustio na brod pomogao je prebaciti 55-godišnjeg Hrvata u košaru za spašavanje i pogurati ga prema helikopteru.

Tanker Orange Wave koji plovi pod Liberijskom zastavom pristao je u Newarku u saveznoj državi New Jersey.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

TO
Toni50
10:02 19.01.2012.

19.01.2012. u 09:29h Z_Tenej je napisao/la: Bravo za novinara koji nije napisao od čega je čovjek spašen.Brod je očito nastavio svojim putem. Druge nije trebalo spasavati od povračanja zbog valova ?

IP
info_punkt
10:28 19.01.2012.

koji članak... može se jedino zaključiti da je čovjeka trebalo spasiti od pogibeljnog naračninog soka... \"...spasioci su ga uspjeli spasiti s tankera Orange Wave, koji je bio natovaren narančinim sokom...\"

DU
Deleted user
09:29 19.01.2012.

Bravo za novinara koji nije napisao od čega je čovjek spašen.Brod je očito nastavio svojim putem.