MERDANOVIĆU POTVRĐENO 15 GODINA ZATVORA

Snimljen kako ubija susjedu, a njegova supruga sakrila snimač

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Rijeka: Početak suđenja Đemalu Merdanoviću za ubojstvo susjede zbog prilaznog puta
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nastavak suđenja Đemalu Merdanoviću optuženom za ubojstvo susjede
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Rijeka: Početak suđenja Đemalu Merdanoviću za ubojstvo susjede zbog prilaznog puta
23.04.2021.
u 14:49
Prema optužnici, susjedi nije priznavao pravo služnosti na prilaznoj stazi, a kojom se i on koristio da bi došao do svoje kuće. Drugima je branio prolaz tom stazom, a susjedu je dočekao na stazi i izbo ju nožem
Pogledaj originalni članak

Džemal Merdanović pravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva, odlučio je Vrhovni sud, odbivši njegovu žalbu te potvrdivši nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci koja je donesena u prosincu 2019. Istom presudom, njegova supruga Slavica Merdanović pravomoćno je uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina zbog sprečavanja dokazivanja. Merdanović je osuđen jer  31. srpnja 2018. ubio susjedu Milku Grivičić, a to su ubojstvo snimile i nadzorne kamere.  Ubojstvo se dogodilo na prilaznoj strani ispred kuće.

Prema optužnici, susjedi nije priznavao pravo služnosti na prilaznoj stazi, a kojom se i on koristio da bi došao do svoje kuće. Drugima je branio prolaz tom stazom, a susjedu je dočekao na stazi i nožem joj zadao više udaraca u glavu i gornji dio tijela. Ubo ju je najmanje 12 puta, a od zadobivenih ozljeda je preminula.

Što se tiče njegove supruge, ona je bila optužena da je znala  da je njen suprug postavio na kuću dvije kamere od kojih je jedna pokrivala dvorište, a druga prilaznu stazu. Teretila se i da je znala da je uređaj za snimanje imao detekciju pokreta i da je spojen na TV koji se nalazio u dnevnom boravku kuće. Znala je što je njen suprug ranije tog dana učinio susjedi jer je vidjela snimku, a potom se spustila ispred kuće. Merdanović je nakon ubojstva Milke Grivić, držeći krvavi nož u ruci  suprugu potjerao u kuću. A ona je pak prije no što im je policija pretražila  kuću, iskopčala snimač i sakrila ga u košaru za donje rublje, kako bi policiji otežala  dokazivanje da je ubojstvo počinio njezin suprug.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni je sud naveo da je prvostupanjski sud pravilo cijenio sve okolnosti prilikom donošenja presude.

- Optuženiku je olakotnim cijenjena starija životna dob (75 godina), narušeno zdravstveno stanje (razni srčani problemi), priznanje kaznenog djela, smanjena ubrojivost te sudjelovanje u Domovinskom ratu. Kao otegotna okolnost cijenjena mu je dosadašnja osuđivanost te okolnost da mu žrtva za djelo nije dala nikakav povod. Žrtva nije bila u mogućnosti pružiti bilo kakav otpor ni pobjeći jer je napad bio iznenadan i neočekivan. Žrtva je prilaznim putem išla pognute glave jedva noseći razne stvari. Otegotno je i ponašanje optuženika nakon počinjenog djela jer je majci žrtve  prijetio. Što se tiče optuženice, njoj je olakotnim cijenjeno njezino zdravstveno stanje. Otegotna okolnost joj je  dosadašnja osuđivanost i što je djelo počinila u roku kušnje prema toj ranijoj osudi - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju odluke.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SA
sanikol
09:24 25.04.2021.

Sada barem svi imaju slobodan prolaz. To mu je trebalo uzeti kao olakotnu okolnost pri presudi.

LI
liliZG
16:09 23.04.2021.

u zagorju to kolcem i sekirom rješavaju, tu služnost puta.

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
15:48 23.04.2021.

Sirota ta ubijena susjeda..živjela je kraj smrada i ološa