dizajnerski priručnik

Slikovnicom o Maloj Mici dizajn želim približiti najmlađoj djeci

09.04.2021.
u 07:00
Marija Gradečak pokrenula je projekt koji je osnova za kreativne dječje radionice
Pogledaj originalni članak

Jednim travanjskim buđenjem i okretanjem rođendanskog sata zaokrenule su se i moje novogodišnje ideje u glavi. Odjednom su počeli rasti brkovi, žutile se oči, bojile dlake, oštrile se uši i bijelio osmijeh. Čim je otvorila oči, šapice su joj se pružile prema naprijed, a trbuščić po dužini razvukao ispod cijelog tijela. Otresla je svoj dlakavi, prugasti kombinezon i duboko udahnula. Tanak i vijugav rep zavinuo se ravno prema stropu, dok je ispod brade mrmljala svoj prvi frnjauuuu. Znatiželjno je krenula u istraživanje našega zajedničkog stvaralačkog svijeta...

A ona je – Mala Mica, dizajnerica, glavna junakinja istoimene slikovnice koju je napisala i ilustrirala Marija Gradečak, kojoj je cilj približiti dizajn najmlađima. Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik, objavljen u izdanju Profila, vrvi razigranim uzorcima i stihovima u koje su utkani brojni pojmovi vezani za dizajn interijera o kojima djeca mogu više doznati u prigodnom rječniku na kraju slikovnice te se okušati u vlastitom dizajniranju na primjeru tlocrta jednog stana. Maštovit svijet dizajna interijera autorica u ovoj priči donosi u rimi, stihovima i razigranim ilustracijama, uz koje se sjajno zabavlja, ali u uči.

Povezivanje s književnošću

– Radnja priče vezana je za dizajn interijera, u kojoj Mala Mica kao protagonistica svojim klijentima uređuje stan. Osim što je edukativnog karaktera jer djecu informira o procesima dizajniranja, zabavna je zbog Micina izražavanja i uzorcima obogaćenih ilustracija – kaže 35-godišnja Zagrepčanka, rodom iz Varaždina, koja oko glavnog lika svoje slikovnice nije imala dvojbi.

– Oduvijek sam voljela mačke! Tijekom djetinjstva ljubav mekanih čupavica pronalazila sam u susjedinim mačkama, a kasnije i u svojoj tigrastoj ljubimici. Bila sam razigrano dijete koje je svoje adrenalinske i likovne avanture razvijalo u prirodi i uz bojice i papir. Svoje sam pjesme bilježila još prije no što sam naučila pisati, presnimavajući sestrine audiokazete. Najveća nadahnuća kreativnog izražavanja imala sam baš za vrijeme rješavanja domaćih zadaća. I dalje su mi crtanje i pisanje svakodnevica pa se čini da sam se oblikovala u nešto odraslije, ali opet veliko dijete – kaže Marija, koja se razvila u profesionalnu dizajnericu čija su područja djelovanja: tekstil, produkt-dizajn, ilustriranje i dizajn interijera. U priči o Maloj Mici tematski je spojila svoja interesna područja i vještine, a takvih je uistinu mnogo.

Marija Gradečak završila je studij primijenjene umjetnosti u Ljubljani, gdje započinje i njezino profesionalno iskustvo iz područja dizajna. Sudjelovala je u razvoju i realizaciji umjetničkih instalacija i performansa te konceptualnog i komercijalnog dizajna proizvoda. Osnovala je svoj brend modnih dodataka od recikliranih materijala te djelovala na području redizajna namještaja.

Izlagala je na skupnim izložbama, dizajnerskim manifestacijama te sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i SAD-u. Dobitnica je druge nagrade “Lorenzo il Magnifico“ u kategoriji tekstilne umjetnosti na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenzi 2017. te zlatne plakete i diplome Mobil optimum 2016. za inovativan razvoj i kvalitetu proizvoda “Lap“ na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije u Zagrebu.

Piše pjesme u prozi, koje su objavljene u dvjema skupnim zbirkama, “Aritmia” i “Fatamorgana”, te povezuje dizajn i književnost unutar svojih konceptualnih radova. Dugi niz godina radila je u tekstilnoj industriji kao dizajnerica tepiha i tapiserija, a svoju profesionalnu realizaciju nastavlja kao samozaposlena produkt-dizajnerica i dizajnerica interijera. Također, bavi se i paraglajdingom, izvodi hepeninge i performanse ekološke i zelene tematike. Naposljetku, održava dizajnerske edukativne radionice za djecu u kojima raznovrsnim metodama potiče kreativni razvoj djece od šest do deset godina, naravno, uz pomoć Male Mice.

Interaktivni namještaj

– Slikovnica je također osnova za radionice za djecu za koje sam posebno osmislila kreativni pribor za crtanje s različitim uzorcima te oblicima namještaja. Cilj je poticanje razvoja kreativnosti, osvještavanje dizajna kao sveprisutnog u svakodnevnom životu. Radionice su odlično prihvaćene jer im nude drukčiju priču s inovativnim pristupom primjene znanja i općenitog učenja osnova dizajna – kaže Marija. Svoju priču o Maloj Mici, dizajnerici, dopunjava razvojem brenda koji, u suradnji s proizvodnom tvrtkom Modulos, obuhvaća interaktivni namještaj za dječje sobe, izrađuje i samostojeće tepihe, ali i jednostavnije predmete poput torbi, pernica, naljepnica za ukrašavanje zidova i kreativni pribor za crtanje, a cilj je uljepšavanje dječje svakodnevice.

– U tijeku su dogovori i dizajniranje ostalih Micinih proizvoda te nove suradnje s hrvatskim tvrtkama jer mi je želja zaokružiti priču o Mici autentičnom hrvatskom proizvodnjom i obostranom podrškom dizajnera i proizvođača – kaže Marija, čiji je interaktivni namještaj bio predstavljen u zagrebačkoj galeriji Ulupuh, a izložba je trajala do 1. travnja. No, ono što malene čitatelje vjerojatno ponajviše zanima – da, u planu je i nastavak Micinih pustolovina.

– Kao prava mačkoljupka i dalje ću se vezati za priču o Mici i istražiti sve njene potencijale – obećala je Marija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.