liberalni kut

Slijede li impeachment, istraga utaje poreza...

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Slijede li impeachment, istraga utaje poreza...
08.11.2018.
u 20:48
svakoj vlasti treba korektiv, a Donald Trump konačno ga ima u zastupničkom domu Kongresa
Pogledaj originalni članak

Svakoj vlasti treba korektiv, a američki predsjednik Donald Trump konačno ga ima u Zastupničkom domu Kongresa, gdje Demokratska stranka od jučer ima većinu mandata. Kako će u tim novim okolnostima izgledati Amerika, koja pod Trumpom prolazi kroz jedno od politički najturbulentnijih razdoblja u svojoj povijesti, a zbog svoje vodeće uloge u svijetu te turbulencije s njima prolazi i, htio-ne htio, čitav svijet?

Kao prvo, pokretanje procedure opoziva predsjednika (impeachmenta) možda jest san mnogih Trumpovih političkih protivnika, ali demokratska većina u Zastupničkom domu neće srljati u tu avanturu, barem ne zasad, prije no što posebni istražitelj Robert Mueller dovrši svoju istragu o mogućem dosluhu Trumpa s Rusima i/ili ometanju pravde. Demokratska stranka sada može, doduše, pokrenuti impeachment, ali ne može tu proceduru dovršiti. Opoziv predsjednika događa se samo ako i Senat izglasa takvu odluku dvotrećinskom većinom. A u Senatu su Trump i Republikanska stranka na ovim izborima doživjeli uspjeh i podebljali svoju većinu.

Drugo, lideri Demokratske stranke ne žele graditi imidž mrzitelja i rušitelja, već konstruktivne stranke koja ima vlast u jednom domu Kongresa, a od kraja 2020. godine, nadaju se, i u Bijeloj kući. I oko te nade moraju se dokazivati biračima, tako što će pokušati konstruktivno surađivati s Trumpom na donošenju odluka koje čine život građana boljim. I Trump bi mogao imati isti poriv: da surađuje s demokratskom većinom. No, stvari koje bi bile logične ne moraju uvijek biti stvari koje će se dogoditi. I demokrati i Trump, možda više no ikad prije, imaju interes da ne surađuju, nego da se prepucavaju. Trumpovo prekomjerno granatiranje političkih protivnika iz

Demokratske stranke nešto je što njegove birače motivira i zapaljuje. A vrijedi i obrnuto. Birači Demokratske stranke – koji vide predsjednika Trumpa kao elementarnu nepogodu koja je na putu da uništi američke institucije, stvori neprijateljstva među američkim prijateljima i saveznicima te šuruje s autokratima i diktatorima diljem svijeta – također žele vidjeti da se demokratska većina tuče s tim i takvim Trumpom. Politički profit od nesuradnje jednak je ili možda čak i veći od političkog profita koji donosi suradnja.

Za početak, nova demokratska većina u Zastupničkom domu vjerojatno će se “potući” s Trumpom oko njegova netipičnog i upornog (a time još više sumnjivog) odbijanja da javno objavi porezne prijave. A nakon toga, sve je moguće.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

JA
javor11
22:01 08.11.2018.

Liberalni kut? Tomislav Krasnec? Ha ha ha. Možda prije balkansko socijalistički kut?

BL
bla3108
00:32 09.11.2018.

Ljevicari ce pokretati sad tisuce istraga i samo ce se time baviti dok ce probleme gradjana staviti u drugi plan i eto ti 2020. Trump ponovno predsjednik sa vecinom i u senatu i u zastupnickom domu :D

80
8.000 eura, 8.000 eura!
01:13 09.11.2018.

Knačno netko ko je normalan!