Wellnes oaza

Slabovidna kornjača Rošpo dobila novi dom na Brijunima

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Slabovidna kornjača Rošpo dobila novi dom na Brijunima
19.07.2013.
u 09:22
Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida.
Pogledaj originalni članak

Nacionalni park Brijuni novi su dom i wellness oaza za rehabilitaciju slabovidne morske kornjače Rošpo.

Trenutačni dom joj je Centar za oporavak morskih kornjača u nadležnosti udruge Morskog obrazovnog centra Pula koji djeluje u sklopu Aquariuma Pula.

Glavata želva (lat. Caretta caretta) Rošpo strogo je zaštićena svojta morske kornjače, a na Brijune dolazi zbog oštećenja vida. Smatra se da na jedno oko uopće ne vidi, dok na drugo oko slabo vidi. Riječ je, naime, o kornjači koja je 15. studenog prošle godine pristigla u Centar, a nađena je u okolici Vrsara u mrežama stajaćicama, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. 

Nakon tretmana antibiotikom kornjača je počela samostalno jesti i nalaziti hranu, međutim, teško je odrediti bi li se kornjača mogla samostalno snaći u moru i preživjeti. Rošpo se će oporavljati u velikom bazenu safari parka NP Brijuni tijekom ljetnih mjeseci gdje će se provjeriti njezina mogućnosti preživljavanja u prirodi. Riječ je o otvorenom bazenu u kojem su prije boravili tuljani. Bazen ima otvoreni sustav izmjene morske vode koji će joj omogućiti prirodne uvjete te mogućnost hranjenja rakovima i drugim beskralješnjacima. Rošpo trenutačno teži 4 kg s duljinom oklopa 30 cm.

>> Otvara se bolnica za kornjače na Malom Lošinju

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.