ČAKOVEC

Sjećanje na velikog junaka Nikolu Zrinskog

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Sjećanje na velikog junaka Nikolu Zrinskog
07.09.2013.
u 09:30
U Čakovcu i Šenkovcu odana počast velikom hrvatskom junaku koji je poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine
Pogledaj originalni članak

Kod spomenika banu Nikoli Zrinskom Sigetskom u Čakovcu i Mauzoleja obitelji Zrinski u susjednom Šenkovcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Time je odana počast velikom hrvatskom junaku koji je poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine. Pao je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske koja je zaustavljena na putu prema Beču.

- Nikola Zrinski Sigetski, predstavlja simbol naše želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost. Čini mi se da cijela povijest obitelji Zrinski, od njihove herojske obrane srednje Europe, preko kulture i gospodarskog razvoja, zalaganja za hrvatsku samostalnost, pa sve do njihovog silaska s političke scene u vrtlogu politike većih i jačih sila, u stvari je kratko ispisana povijest Hrvatske - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Obilježavanje sjećanja na taj dan organizirali su Zrinska garda Čakovec, ogranak Matice hrvatske, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Općina Šenkovec i Međimurska županija. U mađarskom Sigetu traje trodnevna manifestacija Dani Zrinskih. Sutra, 8. rujna, položit će se vijenci u Parku tursko-mađarskog prijateljstva, u kojem su velike biste Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog. U postrojavanju povijesnih postrojbi sudjelovat će i Zrinska garda.

>> Zrinski i Frankopan - I papa tražio pomilovanje, ali su ih ipak pogubili

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.